Laži koje mogu uništiti karijeru

Dodajte komentar

Laži, zablude i zavaravanja mogu loše uticati na naš privatni i poslovni život, a tom temom pozabavila se na LinkedInu poslovna savjetnica Tereza Salivan.

Tereza navodi kako se iz dana u dan susreće s ljudima koji govore kako ne vole svoj posao, ali da je to jedini način kojim plaćaju račune, kako imaju porodicu koja računa na njih i da su žrtvovali svoju strast prema nekom drugom poslu zbog egzistencije.

Smatra kako se te izjave mogu vrlo lako protumačiti kao istinite, ali da to zapravo nisu. To objašnjava vrlo jednostavno. Ljudi koji to govore osjećaju se loše i tako se osjećaju zato što duboko u sebi znaju kako sami sebe zavaravaju. Drugim riječima, laži nas drže u situacijama zbog kojih se osjećamo loše. Kada govorimo istinu – osjećamo se dobro i ispravno.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tereza je izdvojila pet laži koje često čuje u profesionalnim krugovima i savjete kako ih prebroditi:

“Nisam pronašao svoju strast u poslu/ ja nemam strast”

Ali, da li je to zapravo istina? Naravno da nije, svako voli i mrzi mnoge stvari. Ostaje samo da između mnogih stvari koje volimo, izaberemo jednu kojoj bi se potpuno posvetili i koja nam može osigurati prihode. Rečenicu “Nisam pronašao svoju strast”, treba zamijeniti “Postoje mnoge stvari koje volim da radim, pronaćiću strast u njima”.

“Ne mogu da priuštim napuštanje posla koji ne volim”

Zar je jedini način na koji možete zaraditi novac posao koji sada radite? Naravno da nije. Pravo pitanje je, može li vaše telo i um podneti činjenicu da niz godina radite posao koji ne volite i ne želite? Potrebno je promijeniti stav koji nam govori kako sebi ne možemo priuštiti napuštanje posla, u onaj koji nam govori kako sebi ne možemo priuštiti ostanak na tom poslu.

“Sada je prekasno za mijenjanje posla”

To je u većini slučajeva jedna velika zabluda. Ako to sagledamo sa druge strane vidjećemo kako samo jedna godina ima 8.765 radnih sati. Zato se postavlja pitanje, da li je stvarno kasno ukoliko imamo još nekoliko godina radnog staža.

“Sledeći svoju sreću smo sebični, moram da se brinem za porodicu”

Kako ćete se brinuti za porodicu i pomagati joj ukoliko dolazite iscrpljeni, bolesni, ogorčeni i ljuti zbog toga što niste srećni na poslu. Ne samo da niste srećni, nego vam stvara prevelike frustracije i stres. Misao kako je slijediti svoje snove sebično, treba odbaciti i zamijeniti mišlju kako slijedeći svoje snove pokazujete dobar primjer svojoj djeci kako izgleda ispunjen život.

“Mrzim svoj posao, ali biću srećan čim završim ovaj projekt, dobijem unapjređenje ili zaradim bonus”

Ukoliko su to jedine stvari kojima posao dobija vašu naklonost mrzjećete ga i nećete nikada ostvariti svoj pun potencijal. Ne treba se tješiti s mišlju “Biću srećan kada dobijem bonus”, nego “Mogao bih biti srećan sada”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *