Crnogorska struja ne može kroz hrvatske vode

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije Republike Hrvatske ponovo je jasno stavilo do znanja Crnoj Gori da predložena trasa za realizaciju projekta povezivanja naše države sa Italijom podmorskim kablom neće biti odobrena jer prolazi kroz dio Jadrana na kojem će biti vršena istraživanja nafte i gasa, pišu Vikend novine.

“Stav Ministarstva gospodarstva je da se Republika Hrvatska načelno ne protivi polaganju podmorskih električnih vodova kroz dio epikontinentalnog pojasa Republike Hrvatske, ali predložena trasa polaganja podmorskih električnih vodova se ne može odobriti dok nijesu poznate buduće granice koncesijskih područja za eksploataciju ugljikovodika u epikontinentalnom pojasu naše države “, saopšteno je iz Ministarstva gospodarstva Hrvatske.

Epikontinentalni pojas država koje imaju izlaz na more obuhvata onaj dio morskog dna i podzemlja u kome obalna država ima ekskluzivno pravo iskorišćavanja i istraživanja prirodnog bogatstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva ima i rješenje za problem oko trase energetskog kabla.

“Predstavnicima trgovačkog društva TERNA, više puta je odgovoreno i predloženo da trasa polaganja podmorskog kabla ne treba prelaziti produžetak granice teritorijalnog mora između Hrvatske i Crne Gore i granicu epikontinentalnog pojasa između naše države i Italije, tj. da trasa može ići obodom istražnog prostora ugljikovodika “Južni jadran” i u tom slučaju odobrenje Hrvatske nije potrebno”, zaključili su iz Ministarstva gospodarstva.

Predstavnici Terne, crnogorske vlade i CGES-a sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisali su u novembru 2010. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *