Kinezi ruše više od 700 planina

Dodajte komentar

Kineske vlasti poravnavaju preko 700 vrhova kako bi u na 50 milja od grada Langžua na 130.000 hektara izgradila novi metropolis u izravnatoj pustinji.

Prema podacima sa kojima raspolaže engleski Gardijan čitav inženjerski projekat košte oko 2,2 milijarde funti. S druge strane, prema državnom Čajna Dejliju, projakat je već privukao preko 7 milijardi funti korporativnog ulaganja.

U naučnoj studiji objavljenoj ove nedelje u časopisu Nature, trojica kineskih naučnika upozorili su kako će plan po kojem će Kina buldožerima sravniti više od 700 planina da bi se izgradili novi gradovi nije dovoljno razrađen i potencijalno predstavlja veliku opasnost za prirodnu okolinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Veliki projekat poravnavanja 250 kvadratnih kilometara kineskog tla započet je u aprilu 2012. i njime se namjerava stvoriti više prostora za širenje gradova, kao i povećanje obradivih poljoprivrednih površina. Tokovi rijeka su time dovedeni u opasnost, već su se počela događati i klizišta, a radovi u Langžuu su zaustavljeni su zbog velikog zagađenja vazduha koje je nastalo zbog velikog oblaka prašine prouzrokovanog radovima. 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *