Taksisti neće fiskalne kase

Dodajte komentar

Uvođenje fiskalnih kasa u taksi vozila je nerentabilno i po mnogo čemu će otežati rad taksistima, ocijenili su u novoformiranoj Sindikalnoj organizaciji City taksi.

Ta organizacija je uputila dopis Poreskoj upravi, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pomorstva i saobraćaja u kome traži sastanak sa nadležnima kako bi im predočili sve nedostatke ovakvog vida nplaćivanja poreza.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata USSCG Srđa Keković smatra da je paušalni način oporezivanja u ovom slučaju najbolji.

“Tražimo od nadležnih da prihvate poziv za razgovor kako bi zajednički našli rješenje ovog problema“, rekao je Keković na konferenciji za novinare.

Predsjednik sindikalne organizacije City taksi Vlatko Ražnatović kazao je da će uvođenje fiskalnih kasa nametnuti nove obaveze udruženjima i kočiti rad taksista.

“Fiskalne kase će po mnogo čemu otežati naš rad i dovešće u pitanje egzistenciju hiljade taksista“, smatra Ražnatović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima, fiskalne kase nijesu predviđene za automobile.

“Kase su velike i ne bi imali gdje da ih stavimo sem u vrata ili u prtljažnik. Čestim otvaranjem vrata, kase će se kvariti, a ko će to da plati“, upitao je Ražnatović.

On je dodao da nema informaciju kada bi fiskalne kase trebalo da budu uvedene. Napomenuo je i da, iako obavljaju istu djelatnost, u javnom autobuskom prevozu ne postoje ove kase.

“Takođe, advokati, doktori više zarađuju od nas a nemaju fiskalne kase. Mi ne bježimo od plaćanja poreza, misija nam je da olakšamo naš rad, a da sve platimo državi“, naglasio je Ražnatović.

Sa druge strane, član rukovodstva Sindikalne organizacije City taksi Miodrag Kažić ističe da, ukoliko bi se kasa stavila u prtljažnik vozila, stranka bi morala da čeka dodatnih dva-tri minuta kako bi dobila račun.

“Kasa ne može da stoji u ladici, a ako bi se nalazila u prtljažniku na neki način bi i bezbjednost bila dovedena u pitanje jer bi taksista morao da izlazi iz auta, zadržava stranku do tri minuta kako bi joj otkucao račun. U špicu dana, kada taksisti nemaju gdje da se parkiraju, to bi predstavljao veliki problem. Treba naglasiti i da svaka vožnja po pozivu nije rentabilna“, dodao je Kažić.

On je naglasio da u City taksiju nemaju ništa protiv fiskalizacije, ali napominje da uslovi ne dozvoljavaju uvođenje kasa u automobile.

“Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da nam izađu u susret, omoguće bolje uslove rada, a onda neka traže fiskalizaciju. Jer od nas traže 100 odsto, a ne daju ništa“, poručio je Kažić.

On je pozvao sva taksi udruženja da se pridruže novoformiranoj sindikalnoj organizaciji kako bi se zajedno izborili za bolje uslove rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *