S&P 500 dostigao novi rekord

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u srijedu S&P indeks dostigao novi rekordni nivo, zahvaljujući jačanju američkog uslužnog sektora, no trgovalo se oprezno zbog slabijih nego što se očekivalo podataka s tržišta rada. Dow Jones ojačao je 15 bodova, ili 0,09 odsto, na 16.737 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,19 odsto, na 1.927 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 odsto, na 4.251 bod.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se izvještaju Instituta za menadžere nabavke, prema kojemu je ISM indeks aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u maju porastao s 55,2 na 56,3 boda, najviši nivo u devet mjeseci.

I dok to ukazuje na ubrzanje rasta najveće svjetske ekonomije, ulagače je razočarao podatak konsultantske kompanije ADP da je u maju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 179.000, znatno manje nego što se očekivalo.

Zbog toga niko nije spreman previše rizikovati uoči službenog izvještaja o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljen u petak.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju broj zaposlenih povećan za 218.000, nakon što je u aprilu porastao za snažnih 288.000, najviše od januara 2012. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Podaci ADP-a nisu dali jasniju sliku što možemo očekivati od izvještaja u petak. Da bi se tržište značajnije pokrenulo, nužni su bolji pokazatelji u kakvom je stanju ekonomija“, kaže Tim Ghriskey, direktor u kompaniji Solaris Group.

Ulagači nestrpljivo očekuju i sjednicu čelnika Evropske centralne banke u četvrtak, koji bi, procjenjuje se, mogli dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi podstakli rast ekonomije evrozone i suzbili rizik od deflacije.

No, pitanje je može li to podstaći tržišta, s obzirom da ECB već duže vrijeme najavljuje takav potez, pa je smanjenje ključnih kamata već ugrađeno u cijene akcija.

Na oprez ulagača ukazuje rast VIX ‘indeks straha’ Čikaške berze opcija treći dan zaredom, za 1,8 odsto. No, taj je indeks i dalje ispod 12 bodova, znatno ispod istorijskog prosjeka od 20 bodova.

I dok nizak nivo tog indeksa pokazuje da na tržištu nema straha od korekcije cijena akcija na niže, neki se analitičari plaše da to ukazuje i na pretjeranu sigurnost ulagača.

Ipak, niko nije previše sklon riziku, što pokazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo samo 5 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 odsto, na 6.818 bodova, a pariški CAC 0,06 odsto, na 4.501 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,07 odsto, na 9.926 bodova.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *