Putin spreman razgovarati s Porošenkom o Ukrajinskoj krizi

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin natuknuo je u srijedu da je voljan razgovarati s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u prigodi proslave 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, ali i pozvao Amerikance da iznesu “dokaze” o ruskoj vojnoj umiješanosti na istoku Ukrajine.

“Neću nikoga izbjegavati”, rekao je Putin u razgovoru za francusku radijsku stanicu Europe 1 i za privatnu televiziju TF1 o mogućnosti da se rukuje s Porošenkom. “Ni pred kim se neću skrivati, sa svima ću razgovarati”, dodao je.

“Ukrajinska vlast mora početi dijalog s narodom: to se ne smije činiti tenkovima i avionima, već pregovorima”, rekao je o Porošenku dok ukrajinska vojska od 13. aprila sprovodi vojnu operaciju pokušavajući preuzeti nadzor nad separatističkim gradovima Donjeckom i Luhanskom, uz granicu s Rusijom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Mislim da Porošenko ima jedinstvenu priliku: još nije umrljao ruke krvlju, može zaustaviti tu kaznenu operaciju i početi direktni dijalog sa svojim građanima na istoku i na jugu zemlje”, naglasio je.

Putin je nakon nedavnih optužaba iz Washingtona da propušta “borce” i “oružje” na istok Ukrajine gdje traje proruska oružana pobuna, uzvratio pitanjem: “A dokazi? Neka iznesu dokaze!”

“Vidjeli smo, svi smo mogli vidjeti, kako američki državni sekretar (Colin Powell) iznosi dokaze o oružju za masovno uništavanje u Iraku”, narugao se ruski predsjednik, podsjećajući na neutemeljene optužbe koje su 2003. iznijele Sjedinjene Američke Države ne bi li opravdale vojnu interevenciju protiv Sadama Huseina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *