Le Pen: Želim da uništim EU

Dodajte komentar

Lider francuskog Nacionalnog fronta i pobednica evropskih izbora u Francuskoj Marine Le Pen, kaže da joj je cilj da uništi Evropsku uniju koju vidi kao štetno, antidemokratsko čudovište čiji propisi mahom štite interese Njemačke.

Želim da uništim EU, a ne Evropu, vjerujem u Evropu nacionalnih država. Verujem u Airbus i Ariane, u Evropu zasnovanu na saradnji. Ali ne želim Evropsku Sovjetsku uniju, jasno je poručila Le Pen u velikom intervjuu za njemački Der Spiegel.

Evropa je rat, ekonomski rat. Povećalo se neprijateljstvo među zemljama, gospođa Merkel ne može da otputuje ni u jednu evropsku državu bez stotine policajaca. To nije bratstvo.

Le Pen EU vidi kao štetno, birokratsko i antidemokratsko čudovište koje želi spriječiti da se još više udeblja, nastavi da grabi sve oko sebe i širi svoje krakove u svim područjima nacionalnih zakonodavstava.

Ona je sadašnjeg i bivšeg francuskog predsjednika, Francoisa Hollandea i Nicolasa Sarkozyja, optužila da su doveli Francusku do ovako loše situacije zbog toga što se bezuslovno drže evropskih propisa koji većinom forsiraju njemačke interese.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ne možete kriviti Njemačku što štiti svoje interese. Ne mogu kriviti gospođu Merkel što želi jak euro. Krivim naše lidere koji ne brane naše interese. Jak euro uništava našu ekonomiju, rekla je Le Pen koja smatra da Francuska treba da se vrati staroj valuti “da ne bi došlo do ekonomske katastrofe”.

Le Pen je ipak izrazila i poštovanje prema kancelarki Angeli Merkel jer brani interese svoje zemlje. Ipak, “njena politika je pozitivna za Njemačku, ali nažalost negativna za ostale zemlje i to će dovesti do eksplozije EU”, dodala je.

Le Pen ima oštre stavove i o slobodnom tržištu u Evropi koje želi da ukine i uvede odgovarajuće carine, a tema od velikog interesa joj je i ograničavanje useljavanja.

Zalažemo se za ukidanje useljavanja i to nije ksenofobija. Ksenofobija je mržnja prema strancima, a ja ne mrzim nikoga. Nema nikakvog smisla što smo primili 10 miliona stranaca u proteklih 30 godina, a imamo milione nezaposlenih. To nije održivo, tvrdi Le Pen.

Le Pen je rekla i da ima određenu dozu divljenja prema Vladimiru Putinu jer ne dopušta da mu odluke nameću druge zemlje, kao i da podržava federalističko uređenje Ukrajine. “EU je dolila ulje na vatru kada je predložila ekonomsku saradnju zemlji za koju je poznato da polovično gleda prema istoku, a polovično prema Zapadu”.

Smatra da bi Evropa trebala prestati da gleda američkim naočarima i napokon da razvije svoj stav. Ne možemo Rusiji dijeliti lekcije ako istovremeno stavljamo crveni tepih za Katar, Saudijsku Arabiju i Kinu.

“Ne treba težiti tome da se nekom bude gospodar, ali niti da se ikome bude rob”, zaključuje Le Pen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *