Klubovi liga petice prihodovali 9,8 mlrd. eura

Dodajte komentar

Klubovi liga petice, engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španske Primere, italijanske Serie A i francuske Lige 1, u sezoni 2012/13. su zabilježili 5 posto rasta, a njihovi su zajednički prihodi iznosili 9,8 milijardi eura. S druge strane, kumulativni prihodi svih evropskih klubova u istoj su sezoni rasli 2 posto te dosegli 19,9 milijardi eura.

“Već drugu sezonu za redom klubovi liga petice bilježe rekordan rast prihoda, a njihovi kumulativni prihodi su se u poređenju sa sezonom 1996/97. učetvorostručili”, ističe Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjeljenju za analizu sportskog poslovanja te nastavlja: “Zahvaljujući novim ugovorima o pravima na prenos utakmica, u dvije će najveće lige zbirni prihodi u sezoni 2013/14. premašiti 11 milijardi eura”.

U kontekstu prihoda, Premier liga je ostala lider na globalnom nivou, ostvarivši 2,9 milijarde eura prihoda, odnosno, 7 posto rasta u odnosu na prošlu sezonu. Više od 60 posto ostvarenog rasta generisala su dva kluba iz Manchestera i Liverpool. Prihod drugoplasirane Bundeslige bio je 928 miliona eura niži od prihoda Premier lige.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Englezi prvi u svim kategorijama prihoda

“Većina prihoda koje je ostvarila Premier liga dolazi iz komercijalnih izvora. Premier liga po zbirnim komercijalnim prihodima i dalje zaostaje za Bundesligom (55 miliona eura u sezoni 2012/13.), međutim, ova se razlika u protekle tri godine značajno smanjila.

Za sezonu 2013/14. predviđamo da će prva engleska liga preuzeti vođstvo u Evropi u sve tri glavne kategorije prihoda. Prihod Premier lige u idućoj bi sezoni mogao doseći 4 milijarde eura, što je više nego što se predviđa za zbirne prihode italijanske Serie A i španske Primere”, navodi Jones.

Impresivan rast je ostvarila i Bundesliga, prema prihodima druga liga u Europi, zabilježivši više od 2 milijarde eura prihoda. Zbirno, prihodi lige su u odnosu na prethodnu sezonu rasli 8 posto (146 miliona eura), pri čemu su u porastu najviše doprinijeli Bayern Munchen i Borussia Dortmund.

Sa 159 miliona eura manje od Bundeslige, na trećoj se poziciji u Evropi našla španska Primera, čiji su prihodi u sezoni 2012/13. iznosili 1,9 milijardi eura. Zanimljivo, dva najveća kluba lige, Real Madrid i Barselona, rastu prihoda su doprinijela sa skromnih 6 miliona eura. Rast je u najvećoj mjeri bio generisan novim i poboljšanim ugovorima o pravima na emitovanje za brojne klubove te boljim plasmanom španskih klubova u Ligi šampiona.

Juventus pomogao italijanskoj Seriji A

Zbirni prihod koji su ostvarili klubovi italijanske Serie A iznosili su 1,7 milijardu eura, pri čemu je liga u odnosu na prethodnu sezonu zabilježila 6 posto rasta (97 miliona eura). Ovom je rastu najviše doprinio Juventus, povratnik u Ligu šampiona. Italijanski su klubovi i dalje izrazito zavisni o prihodima od prava na emitovanje, koji su činili čak 59 posto prihoda koje je liga ostvarila u sezoni 2012./13., što je najviši udio u „ligi petice“.

Francuska Liga 1 je zabilježila 14 posto rasta u odnosu na prethodnu sezonu, što je ujedno i najviši rast koji je zabilježila jedna evropska liga. U sezoni 2012/13. klubovi su zbirno ostvarili 1,3 milijardu eura prihoda, kojem je u najvećoj mjeri doprinio Paris Saint-Germain. Ovo je ujedno jedini klub Lige 1 koji je zabilježio rast prihoda.

Bundesliga ipak prva po dobiti 

U sezoni 2012/13. klubovi liga petice pokazali su suzdržanost u izdacima za zarade pa je njihov rast apsorbirao svega 25 posto rasta ukupnih prihoda. U četiri od pet liga, u sezoni 2012/13. (u odnosu na prethodnu sezonu) odnos fonda zarada i prihoda ostao je nepromijenjen ili se poboljšao (Seria A 71 posto (74 posto); Primera 56 posto (59 posto); Bundesliga 51 posto (51 posto); francuska Prva liga 66 posto (74 posto)), a jedini izuzetak je Premijer liga, u kojoj su troškovi zarada narasli 8 posto i dosegli 2,1 milijarde eura).

Uslijed navedenoga, odnos fonda zarada i prihoda dostigao je rekordnih 71 posto.

Sezonu su s operativnom dobiti zaključile jedino Bundesliga i Premier liga, pri čemu je Bundesliga zabilježila rekordnu dobit koja je iznosila 264 miliona eura. Dobit Premier lige je iznosila 96 miliona eura. S druge strane, klubovi francuske i italijanske lige su uspjeli smanjiti gubitke pa je tako gubitak Lige 1 iznosio 3 miliona eura, a gubitak Serie A 53 miliona eura, čime je zaustavljen sedmogodišnji trend smanjenja profitabilnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *