Kina i Rusija osnivaju zajedničku rejting agenciju

Dodajte komentar

Rusija i Kina postigle su sporazum o osnivanju zajedničke agencije za procjenu kreditnog rejtinga. Agencija će se u početku baviti procjenjivanjem zajedničkih investicijskih projekata, a kasnije će proširiti djelovanje na međunarodne poslove, izjavio je u utorak ruski ministar finansija Anton Siluanov, prenosi portal Russia Today (RT).

Slamanje vladavine triju globalnih kreditnih rejting agencija nije tema smo u Rusiji i Kini, nego širom svijeta. Sve više zemalja, uključujući Sjedinjene Države, nezadovoljno je njihovim radom.

“Sve se više raspravlja o uspostavljanju nezavisnog sistema procjene kreditnog rejtinga  jer mnoge zemlje traže više objektivnosti prilikom procjene rejtinga”, rekao je Siluanov.

“Rusko-kineska agencija upotrebljavaće iste alate i kriterijume za procjenu kreditnog rejtinga država i investicija koje upotrebljavaju postojeće agencije“, dodao je ruski ministar.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Analize i procjene rejting agencija utiču na odluke stranih investitora. Standard &Poor's je nedavno snizio kreditni rejting Rusiji na nivo iznad “junka” zbog procjene da bi moglo doći do znatnog odliva kapitala iz Rusije zbog njihove intervencije u Ukrajini.

U prva tri mjeseca ove godine iz Rusije je povučeno rekordna 51 milijarda dolara. Riječ je, inače, o osmoj po veličini ekonomiji u svijetu.

Kineski zvaničnici zabrinuti su da bi negativne ocjene postojećih – zapadnih – kreditnih agencija mogle ugroziti kinesku privredu. Kina već gotovo deceniju ima negativne kamatne stope, a mnogi upozoravaju da je njen „imovinski balon“ na rubu prsnuća.

Siluanov, naravno, tvrdi da nova rusko-kineska agencija za procjenu kreditnog rejtinga neće biti pod političkim uticajem.

Agencija će u početku procjenjivati investicijske projekte između Rusije i Kine te na području Azije. Nakon toga će se sistem širiti globalno u skladu s rastom  „ uticaja i vjerodostojnosti“, objasnio je Siluanov.

No, nije objasnio je li riječ o lani najavljenoj zajedničkoj agenciji Universal Credit Ratings Group (UCGR) ili će biti osnovana nova agencija.

U oktobru 2012. objavljeno je da će kineska kreditna agencija Dagong, ruska RusRating i američka agencija Egan-Jones Ratings objediniti u Universal Credit Rating Group sa sjedištem u Hong Kongu i da će s radom početi u roku od šest mjeseci.

Izvršni direktor Egan-Jones ratingsa Bill Hassiepen rekao je pak da se tri agencije neće udružiti, nego će ustanoviti strateški savez – zajednički će nasupati na tržištu, ali će poslovati odvojeno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *