Wall Street blago skliznuo s rekordnih nivoa

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija blago skliznule s rekordnih nivoa jer nije bilo novih vijesti koje bi ulagače podstakle na dalju kupovinu.

Dow Jones oslabio je 21 bod, ili 0,13 odsto, na 16.722 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 odsto, na 1.924 boda, a Nasdaq indeks 0,07 odsto, na 4.234 boda.

Nekoliko dana zaredom Dow Jones i S&P 500 indeks dosezali su nove najviše nivoe u istoriji, no mršav promet pokazivao je da iza tog rasta ne stoji čvrsto uvjerenje ulagača.

Juče su, pak, indeksi blago pali jer nije bilo novih vijesti koje bi ulagače navele na kupovinu.

Obim je ponovno bio mršav. Na američkim je berzama vlasnika zamijenila 5,1 milijarda akcija, dok prosječan dnevni obim u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

VIX ‘indeks straha’ Čikaške berze opcija porastao je drugi dan zaredom, za 2,5 odsto, no i dalje je ispod 12 bodova, daleko ispod istorijskog prosjeka od 20 bodova.

I dok nizak nivo tog indeksa pokazuje da nema straha od korekcije cijena akcija, neki se analitičari plaše da to ukazuje na samozadovoljstvo ulagača.

„Čini se da nema nikakvog pritiska na korekciju cijena akcija na niže. Svaki put kada tržište krene prema dole, pojavi se potražnja koja podržava cijene“, kaže Peter Cardillo, ekonomista u kompaniji Rockwell Global Capital.

Premda je u prvom tromjesečju američka ekonomija, po prvi put nakon tri godine, zabilježila pad i premda kvartalni poslovni rezultati nisu impresivni, cijene akcija kreću se na rekordnim nivoima jer tržište podržava uvjerenje ulagača da američka centralna banka Fed neće tako skoro povećati ključne kamate, a da će Evropska centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 odsto, na 6.836 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 odsto, na 9.919 bodova, a pariški CAC 0,27 odsto, na 4.503 boda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *