Srbija: Dividenda NIS-a 68 dinara po akciji?

Dodajte komentar

Naftna industrija Srbije namjerava da isplati dividendu akcionarima iz svog prošlogodišnjeg profita, objavljeno je na sajtu NIS-a.

NIS je lani zaradio 52 milijarde dinara, a od toga će akcionarima pripasti 25 procenata, odnosno 13,1 milijardi dinara.

Kako se navodi u predlogu odluke o raspodjeli dobiti NIS-a iz 2013. godine, pripremljenom za Skupštinu kompanije, po jednoj akciji dividenda će iznositi 80,2 dinara, a kada se oduzme porez na dobit, akcionarima će pripasti 68 dinara po akciji.

Tako će mali akcionari koji su od države dobili po pet besplatnih akcija NIS-a ove godine na dividendi zaraditi 340 dinara, odnosno oko tri eura. NIS će, kako se navodi, platiti i porez na dobit za sve male akcionare.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

To je, doduše, još uvijek samo predlog rukovodstva kompanije. Skupštini akcionara koja će biti održana 30. juna, kada će biti donijeta i konačna odluka o isplati dividende.

Većinski vlasnik NIS-a je, podsjetimo, ruska kompanija „Gaspromnjeft” s učešćem od 56 odsto u akcijskom kapitalu, slijedi država Srbija sa skoro 30 odsto akcija, te ogroman broj malih akcionara. Država je za oko 4,8 miliona građana podijelila 15 odsto akcija NIS-a, vlasništvo nad njima se donekle ukrupnilo pošto je veliki dio građana prodao svoje vlasničke hartije, ali nijedan od malih akcionara i dalje nema više od pola procenta vlasničkog udjela u kompaniji.

Državni budžet će od te dividende dobro zaraditi: kao vlasniku 48.712.059 akcija, državi će pripasti nešto više od 3,9 milijarde dinara, odnosno oko 34 miliona eura. 

NIS je i lani podijelio dio dobiti akcionarima: tada je profit kompanije iznosio 49,5 milijardi dinara, a akcionarima je pripalo 12,36 dinara, pa su mali akcionari za svojih pet akcija dobili 322,5 dinara neto. To je, u ukupnoj sumi, bila do tada ubjedljivo najveća dividenda ikada isplaćena od neke kompanije koja je listirana na Beogradskoj berzi, a sada je taj rekord premašen.

Jasno je da procenat profita isplaćen za dividendu ove godine nije povećan, odnosno da je ostao 25 odsto, dok je ostatak dobiti ostao „neraspoređen”, što znači da će ga kompanija reinvestirati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *