Najskuplja poštanska marka na svijetu

Dodajte komentar

Najskuplja poštanska markica na svijetu, sa veoma šarolikom i bogatom istorijom, prikazana je u Londonu prije nego što sljedećeg mejseca bude ponuđena na aukciji za više od 10 miliona eura.

Jedina ‘preživjela’ markica iz 1856. godine veličine jednog centa iz Britanske Gvajane rijetko se mogla vidjeti nakon posljednjeg izlaganja 1986.

Na svakoj od tri prilike kada je prikazivana bila je prodata na aukciji i oborila je rekord kao najskuplja na svijetu, a očekuje se da ponovo premaši tu cifru kada 17. juna bude ponuđena u Njujorku. Očekuje se da će biti prodata za cijenu između šest i 12 miliona funti, piše RTRS.

Markicu je 1873. godine pronašao 12-godišnji dječak iz Škotske koji je živeo u Britanskoj Gvajani u Južnoj Americi i dodao je svojoj kolekciji poštanskih markica kada ju je našao među porodičnim papirima. Međutim, on tada nije znao da je i u to vrijeme ona bila vrlo rijetka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prodao je za veoma malo novca iste godine i kroz pet godina ona se našla u kolekciji Filipa la Renotijera fon Ferarija, austrijskog plemića.

Nakon što je on zavještao berlinskom muzeju, Francuzi su je zaplijenili 1920. godine kao deo reparacije iz Njemačke poslije Prvog svjetskog rata a zatim je prodali njujorškom tekstilnom magnatu.

Na kraju je markica završila kod Džona du Ponta, naljednika bogatstva hemijske kompanije, koji ju je kupio 1980. za tada rekordnu cijenu ekvivalentnu današnjem iznosu od 560.000 funti.

Markicu iz 19. vijeka pronašao je dečak 1873. među porodičnim papirima.

“U Sotbiju sam sav svoj radni vijek, ali prije nego što sam čuo za najveća svjetska umjetnička djela, prije Mona Lize, znao sam za Britansku Gvajanu. Za mene, kao školarca koji je bio filatelist, to predstavlja magijski objekat, definiciju rariteta i vrijednosti”, rekao je Dejvid Reden, direktor specijalnih projekata u aukcijskoj kući Sotbi, gdje je izložena markica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *