CBCG neće da priča o Atlas banci i saradnji sa Rusima

Dodajte komentar

Da li je Centralna banka Ruske Federacije (CBRF) tražila od Centralne banke Crne Gore (CBCG) pomoć u provjeri transakcija između Atlas banke i njene kćerke Atlas banke Moskva (ABM) i ako je bilo zahtjeva da li je CBCG došla do saznanja o sumnjivim transakcijama i o tome obavijestila kolege iz Rusije, pitanja su na koja iz CBCG „Vijestima“ nije odgovoreno.

Izostao je i odgovor na pitanje da li je CBCG od ruskih kolega tražila neke informacije o poslovanju Atlas banke u Rusiji, i ako jeste, šta je utvrđeno.

U odgovoru na pitanja viceguverner CBCG Velibor Milošević je objasnio da, shodno zakonima o bankama i slobodnom pristupu informacijama, ne mogu da odgovore na pitanja jer je riječ o tajnim podacima.

Uz to, ugrozili bi se odnosi CBCG i CBRF koji su definisani Memorandumom iz 2007. godine. Dvije institucije su se njime obavezale da će sarađivati i razmjenjivati informacije, kao i da će štititi tajnost tih podataka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz CBRF je “Vijestima” ranije saopšteno da će se poslovanjem ABM-a, biznismena Duška Kneževića, možda baviti i Vrhovno tužilaštvo Rusije, nakon što provjere finansijsko stanje.

Milošević je naveo da je CBCG povodom pitanja “Vijesti” sprovela test štetnosti koji je pokazao da bi objavljivanje ovih informacija izazvalo štetne posljedice po interese spoljne i ekonomske politike, a u konačnom i Crne Gore, što je od većeg značaja od interesa javnosti da zna informacije koje su tražene.

“Kao rezultat testa štetnosti utvrđeno je da bi se eventualnim objelodanjivanjem tih informacija ugrozili odnosi CBCG i CBRF. Time bismo na najteži način prekršili ključnu odredbu memoranduma kojim smo se međusobno obavezali da čuvamo povjerljivost informacija koje razmjenjujemo. Kršenje memoranduma na taj način učinilo bi da i druge nacionalne centralne banke sa razlogom imaju sumnju u buduću saradnju sa našom institucijom, a to bi se odrazilo na bankarski i ekonomski ambijent”, objasnio je Milošević.

CBRF je oduzela licencu za rad ABM-u 5. maja zbog nepoštovanja zakona i procedura te zemlje i sumnji da je spornim transakcijama iznijeto oko devet milijardi rubalja (oko 180 miliona eura).

“Privremena administracija određena poslije oduzimanja licence, u skladu s Federalnim zakonom o neuspjehu (bankrotu) kreditnih organizacija, sprovodi provjeru finansijskog stanja Atlas banka. Shodno tim rezultatima, biće donesena odluka o neophodnosti dostavljanja odgovarajućih materijala Vrhovnom tužilaštvu Ruske Federacije”, navedeno je u odgovoru koji je potpisao zamjenik predsjednika CBRF Mihail Igorevič Suhov.

Iz Atlas grupe smatraju da su povod za oduzimanje licence “neki drugi razlozi”, aludirajući na političke, zbog sankcija Crne Gore protiv nekih državljana i funkcionera Rusije i Ukrajine.

Na pitanje da li je to stvarni razlog za oduzimanje licence iz CBRF su naveli da je ona oduzeta zbog kršenja zakona i da vlasti na tu instituciju nemaju uticaj. Atlas banka je najavila da će se žaliti.

CBCG: Informacije tajne zbog Memoranduma sa CB Rusije

Milošević je objasnio da je zakonom o bankama propisano da CBCG u ostvarivanju kontrolne funkcije sarađuje i sa predstavnicima stranih institucija nadležnih za kontrolu poslovanja banaka sa kojima potpisuju memorandum.

“Memorandumom o razumijevanju između CBCG i CBRF utvrđeno je da su informacije koje se razmjenjuju povjerljive (tajne) i da se bez saglasnosti banke koja je dala te informacije ne mogu koristiti u druge svrhe mimo onih za koje su tražene i dobijene“, naveo je Milošević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *