500 najvećih američkih kompanija

Dodajte komentar

Američki časopis Fortune je i ove godine objavio svoju listu Top 500 najvećih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama po prihodu.

Trgovački lanac Wal-Mart je i ove godine zauzeo prvo mjesto s 476 milijardi dolara, a iza njega dolaze naftni divovi Exxon Mobil i Chevron, investicioni fond Warrena Buffetta Berkshire Hathaway te tehnološki lider Apple.

Wal-Mart

Najveći svjetski maloprodajni div je i ove godine zadržao prvo mjesto na Fortune 500, a već po drugi put se našao ispred Exxon Mobila. Za fiskalnu 2014. godinu Wal-Mart je imao prihod od 476 milijardi dolara uz dobit od 16 milijardi. Prodaja im je porasla 1,6 posto u odnosu na prošlu fiskalnu godinu. Tržišna vrijednost mu trenutno iznosi 246 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Exxon Mobile

Energetski div sa sjedištem u Irvingu u američkoj saveznoj državi Teksas ostvario je prihod od 438 milijardi dolara, a što je pad od 8,8 posto u odnosu na lani, piše Fortune. Exxon planira ove godine da pokrene 10 kapitalnih projekata koji bi u narednim godinama trebalo da donesu dodatni prihod ovoj kompaniji . Fortune njegovu tržišnu vrijednost procjenjuje na 422 milijarde dolara.

Chevron

Druga po veličini američka naftna kompanija sa sjedištem u San Ramonu u Kaliforniji, Chevron, smanjila je u 2013. svoje prihode za 5,4 posto na ostvarenih 228,9 milijardi dolara. John Watson, izvršni direktor Chevrona, komentisao je da je pad prihoda uzrokovan manjim cijenama sirove nafte na globalnom nivou te većim troškovima. Iz Chevrona najavljuju da su postigli napredak sa svojim projektima u Australiji i Meksičkom zalivu koji bi im trebali u 2015. znatno povećati prihod. Tržišna vrijednost im je procijenjena na 227 milijardi dolara.

Berkshire Hathaway

Investicioni fond Warrena Buffetta, sa sjedištem u Omahi u Nebraski, četvrti je na Fortune 500 listi najuspješnijih američkih kompanija s prihodom od 182 milijarde dolara te dobiti od 19,5 milijardi. Prihod je 18,2 posto veći nego lani. Tijekom 2013. godine Berkshire Hathaway je imao više velikih investicija od kojih je možda najznačajnija kupovina HJ Heinza za 23 milijarde dolara. Očekuje se da će mu ova ulaganja već ove godine donijeti značajnu zaradu. Buffettov fond ima tržišnu vrijednost od 308 milijardi dolara.

Apple

Jedan od najvrjednijih svjetskih brendova, Apple, imao je u 2013. prihod od 170 milijardi dolara, a što je bio rast od 9,2 posto u odnosu na godinu prije. No, usprkos ostvarenom rastu, kompanija je po prvi put u 10 godina objavila pad dobiti i do za 11 posto. Razlog za to je što se u njenom najznačajnijem segmentu, smartphone i tablet, nalazi sve veći pritisak Android sistema koji praktikuje većina ostalih proizvođača. Apple je lani imao niz akvizicija vrijednih više od tri milijarde dolara. Tržišna vrijednost cijeni im se na 479 milijardi dolara, a po čemu su globalni lider.

Philips 66

Na listi Fortune 500 je još jedna američka naftna tvrtka i to rafinerija Philips 66 iz Houstona u Teksasu s prihodom od 161 milijardu dolara, a što je pad od 4,9 posto u odnosu na godinu prije. Za ovu godinu najavljeno je povećanje kapitalnih investicija za 40 posto, a ulagaće se u hemijsku industriju i energetiku. Tržišna kapitalizacija im je 45 milijardi dolara.

General Motors

Nekada najveći svjetski proizvođač automobila zauzima sedmo mjesto na ovoj listi s prihodom od 155 milijardi dolara. Problemi s opozivom koje je GM imao početkom ove godine nisu bitno uticali na poslovne rezultate u prethodnoj fiskalnoj godini te je zabilježen rast prodaje od sedam  posto. kompanija vrijedi 54,7 milijardi dolara.

Ford Motor

Odmah iz GM-a dolazi i njegov konkurent Ford koji je s 147 milijardi dolara zabilježio rast prodaje od 10 posto. Još značajnije je da im je dobit porasla 26,3 posto na 7,1 milijardi dolara. Tržišna vrijednost im je procijenjena na 61,5 milijardi dolara.

General Electric

Američki industrijski konglomerat sa 310 hiljada zaposlenih je jedna od najvećih kompanija u svijetu. Njihov asortiman obuhvata od tehnologije, medija pa sve do finansijskih usluga. U protekloj fiskalnoj godini su imali prihod od 146 milijardi dolara, a što je gotovo na nivou prošle godine. Kompanija je u procesu restrukturisanja, a o čemu govori i pad dobiti za 4,3 posto. Tržišna vrijednost im je 260 milijardi dolara.

Valero Energy

Lista od 10 najvećih američkih kompanija na Fortune 500 zatvara još jedna energetska kompanija sa sjedištem u Teksasu i to Valero Energy iz San Antonia. Ostvareni prihod od 138 milijardi dolara bi je za nijansu manji nego lani. No, istovremeno je dobit povećana za 30,6 posto. Tržišna kapitalizacija im je nešto manja od 30 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *