Rusi odlučuju da li će moskovsku Atlas Banku predati tužilaštvu

Dodajte komentar

Poslovanjem Atlas banke u Moskvi, biznismena Duška Kneževića, moguće da će se baviti Vrhovno tužilaštvo Ruske Federacije, najavljeno je Vijestima iz Centralne banke RF.

Podsjećamo da je CBRF oduzela licencu za rad ABM-u Atlas banke u Moskvi 5. maja zbog nepoštovanja zakona i procedura te zemlje i sumnje da je sumnjivim transakcijama iznijeto oko devet milijardi rubalja (oko 180 miliona eura).

“Privremena administracija određena poslije oduzimanja licence, u skladu s Federalnim zakonom o neuspjehu (bankrotu) kreditnih organizacija, sprovodi provjeru finansijskog stanja Atlas banka. Shodno tim rezultatima, biće donesena odluka o neophodnosti dostavljanja odgovarajućih materijala Vrhovnom tužilaštvu RF”, navedeno je u odgovoru koji je potpisao zamjenik predsjednika Centralne banke Ruske Federacije Mihail Igorevič Suhov.

Upitani su da li će neko od menadžmenta crnogorske banka krivično odgovarati ako se utvrdi da se radi o pranju novca.

Iz Atlas grupe smatraju da su povod za oduzimanje licence “neki drugi razlozi”, aludirajući na političke. Crna Gora se pridružila odluci Evropskog savjeta, prema kojoj je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u državu za nekoliko desetina osoba, uglavnom državljana Ukrajine i nekoliko visokih zvaničnika RF, na šta je Rusija reagovala. Na pitanje da li je to stvarni razlog za oduzimanje licence crnogorskoj banci, iz CBRF su poručili da je razlog to što je Atlas sumnjivo poslovao i kršio zakone, navodeći konkretne članove, i da vlasti na njih nemaju uticaj.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“U skladu sa članom 75 Ustava Ruske Federacije i članom 1 Federalnog zakona o Centralnoj banci Ruske Federacije, Banka Rusije vrši svoje funkcije i ovlašćenja nezavisno od drugih federalnih organa državne vlasti, organa državne vlasti subjekata RF i organa lokalne samouprave. Organi državne vlasti ne mogu ni na koji način uticati na mjere koje Banka Rusije primjenjuje prema kreditnim organizacijama”, istaknuto je iz CBRF. Dodali su da nadzorni organ oduzima licencu za obavljanje bankarskih djelatnosti kreditnoj organizaciji u slučaju da u njenom radu postoje osnove pobrojane u članu 20 Federalnog zakona

o bankama i bankarskoj djelatnosti te da Banka Rusije nema pravo da oduzme licencu po drugim osnovama koje nisu predviđene zakonom.

Iz Atlas banke Vijestima su ponovili da će se žaliti na rješenje CBRF u roku koji je ostavljen, kao i da ostaju pri stavu koji su saopštili o oduzimanju licence. Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević nedavno je izjavio da je odluka CBRF da suspenduje licencu Atlas banci u Moskvi “suprotna bankarskoj praksi u cijelom svijetu i ne može biti objašnjena razlozima koji su navedeni”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *