Mjesečni bilten Montenegro berze: Promet u maju tri puta veći

Dodajte komentar

Ukupan promet na Montenegroberzi u maju ove godine je iznosio oko 5,6 miliona eura, što je tri puta više u odnosu na april.

U poređenju sa majom prethodne godine, promet je veći 431 odsto.

Detaljan mjesečni Bilten Montenegroberze možete pogledati na sljedećem linku.

“Prosječan dnevni promet u maju je iznosio oko 330 hiljada eura. Najveći dio prometa ili 86 odsto, ostvareno je na slobodnom tržištu”, navedeno je u novom Biltenu Montenegroberze.

Tokom 17 dana trgovanja u junu je zaključeno 520 poslova. Prosječan dnevni broj poslova iznosio je 31, a 58 odsto ukupnog broja poslova zaključeno je na slobodnom tržištu.

Trgovinom akcijama 38 kompanije, ne uključujući fondove, blok poslove i obveznice, ostvareno je oko 1,5 miliona EUR prometa ili 28 odsto ukupnog, a sklopljeno je 358 poslova. Prosječan dnevni promet akcijama kompanija iznosio je oko 91 hiljadu eura, a prosječan dnevni broj poslova 21.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U biltensu se navodi da je trgovinom akcijama fondova, sklopljen je 131 posao, što je 25 odsto ukupnog broja, dok je ostvaren promet od oko 623 hiljada eura.

Oko 1,3 miliona eura ili 85 odsto ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova, blok poslove i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama Centralne depozitarne agencije (CDA), Crnogorski Telekom, Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Jugopetrola i Hipotekarne banke.

Kako piše u izvještaju,u maju su najviše porasle akcije CDA, 698,44 odsto. Prva trgovina ovim akcijama zabilježena je krajem januara 2004. godine, kada su trgovane po oko 2,56 hiljada eura po akciji.

Akcije Drvoimpexa pale su u maju 44 odsto, pa je njihova prosječna cijena iznosila 1,95 eura. U prošlom mjesecu najintenzivnija je bila trgovina akcijama Trenda i Monete. Trgovinom ovim akcijama sklopljeno je 76 odsto poslova i ostvareno 99 odsto ukupnog prometa akcijama fondova.

Najveću tržišnu kapitalizaciju od 18,14 miliona eura, 31. maja je dostigao fond Trend. Akcije Monete i Trenda prošlog mjeseca su rasle, dok su Atlasmonta i Eurofonda padale. Najviše su porasle akcije Trenda, 11,76 odsto, dok su najveći pad vrijednosti od 11,67 odsto zabilježile akcije Atlasmonta. Kompanijski indeks MONEX20 u maju je pao 4,52 odsto na 9.826,04 poena. U odnosu na maj prethodne godine, MONEX20 bilježi rast od 5,51 odsto.

Vrijednost fondovskog indeksa MONEXPIF porasla je u maju 4,04 odsto, a u odnosu na maj prethodne godine 41,37 odsto. Posljednjeg dana trgovine u maju ove godine, njegova vrijednost je dostigla 3.032,94 poena.

Iz Montenegroberze su naveli da su njena tri najaktivnija člana , Bull & Bear broker-diler, CG broker-diler i First Financial bank učestvovali sa 88,27 odsto u ukupnom prometu. Najveće učešće u broju sklopljenih poslova u maju od 66,73 odsto, imale su brokerske kuće Bull & Bear broker-diler, CG broker-diler i NK broker.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija 31. maja je iznosila oko 2,89 milijardi eura, a u odnosu na maj prethodne godine, kapitalizacija bilježi rast od 5,55 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *