EK zaustavila Južni tok

Dodajte komentar

Evropska komisija odlučila je da radove na izgradnji Južnog toka na teritoriji EU treba suspendovati dok se ne revidiraju bilateralni ugovori.

To se odnosi na bilateralne ugovore koje je Rusija sklopila sa zemljama članicama, a Bugarska rizikuje tužbu ako se tome ne povinuje, izjavila je danas Sabine Berger, portparolka komesara za energetiku Gintera Etingera.

“Naš stav je jasan: Južni tok nije u skladu sa Trećim energetskim paketom i sa evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržistu i javnim nabavkama”, rekla je Berger novinarima u Briselu.

Iz Komisije je najavljeno da je od Bugarske formalno zatražena informacija o početku radova na izgradnji gasovoda u Crnom moru, što je prvi korak ka podnošenju prijave Evropskom sudu u Strazburu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bugarska tvrdi da time ne narušava pravila EU, jer se radovi izvode u međunarodnim vodama, ali Komisija je zauzela suprotan stav.

“Svi infrastrukturni projekti i investicije moraju da budu u skladu sa zakonima”, podvukla je Berger.

Ukoliko Evropski sud dobije tužbu i presudi u prilog Komisiji, Bugarska će morati da obustavi radove na izgradnji Južnog toka ili da se suoči sa teškim finansijskim kaznama.

Berger je podsjetila da je EK preuzela na sebe pregovore sa Rusijom o ovom problemu i da su početkom ove godine održane dvije runde razgovora sa Rusijom na nivou radnih grupa, ali da su oni zasad zamrznuti.

“Insistiranje Rusije da se na Južni tok ne primjenjuje Treći energetski paket dovodi u pitanje nastavak razgovora”, poručila je Berger.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *