Dogovor Moskve i Kijeva na pomolu?

Dodajte komentar

Evropska Komisija saopštila je da će održati nove razgovore s Ukrajinom i Rusijom o rJešavanju spora oko gasa, nakon što je iznIJela nacrt mogućeg režima cIJena.

Kako je rekao komesar za energetiku EU Ginter Etinger, u pregovorima u Briselu se iskristalisao “mogući plan za plaćanja (zaostalih računa) i sugerisani su načini kojima bi se obezbIJedile buduće blagovremene uplate”, prenosi AFP.

Etinger je na konferenciji za štampu saopštio da su šefovi ukrajinske kompanije Naftogaz i i ruskog Gasproma imali odvojen susret na kojem su razmatrali rJešenja kojima bi bila pokrivena plaćanja za isporučeni ruski gas “najmanje do juna naredne godine”.

Dvojica šefova su zatražili nekoliko dana kako bi dogovorili detalje sa svojim vladama i zvaničnicima, nakon čega bi se vratili na novi trilateralni sastanak “ove ili sledeće nedJelje”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dogovoreno je da tokom tog perioda nema prekida u ruskim isporukama gasa, niti zahtIJeva za plaćanje unaprIJed.

Eringer nije rekao o kojem nivou cijena je bilo riječi na pregovorima, izuzev da je ispod 485 dolara, što je bila poslednja cijena koju je tražio Gasprom, a iznad 268 dolara – za koju Kijev tvrdi da je tržišna i fer.

Etinger je, u petak u Berlinu, nakon razgovora sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom, ugovorio da Kijev isplati 786 miliona dolara na ime zaostalih plaćanja za ruski gas isporučen u februaru i martu.

Rezultat tog dogovora bilo je da je Rusija objavila kako će zahtijev za ukrajinsko plaćanje isporučenog gasa unaprijed biti odložen sa sjutrašnjeg dana (3. juna) na 9. jun.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *