CBCG: Likvidna sredstva četiri odsto manja

Dodajte komentar

Prosječna likvidna sredstva banaka u martu su iznosila 552,3 miliona eura, četiri odsto manje nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke.

U odnosu na mart prošle godine, prosječna likvidna sredstva su porasla 29,5 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u martu su u cjelini, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka na kraju marta iznosila je oko 2,97 milijardi eura i bila je 0,1 odsto manja nego u februaru. Bilansna suma je u odnosu na mart prošle godine porasla 2,8 odsto.

U strukturi aktive banaka, u martu su najveće učešće imali krediti, 81 odsto i novčana sredstva i računi depoziti kod centralnih banaka 11,2 odsto, dok se ostatak od 7,8 odsto odnosio na preostale stavke aktive banaka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U strukturi pasive, dominantno učešće su ostvarili depoziti 70,9 odsto i kapital 14,2 odsto, dok se na pozajmice odnosilo 10,9 odsto, a na ostale stavke četiri odsto.

Ukupan kapital banaka je na kraju marta iznosio 421,8 miliona eura i bio je jedan odsto veći na mjesečnom nivou, dok je u odnosu na isti period prošle godine veći 6,4 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *