Britanski mediji: Platini uzeo pet miliona dolara mita

Dodajte komentar

Britanski mediji pišu da se predsjednik UEFA-e Michael Platini tajno sastao s bivšim predsjednikom Azijske fudbalske konfederacije Mohamedom Bin Hammamom tokom kampanje za Svjetsko prvenstvo i da je Francuz od moćnog Kataranina, kojeg je FIFA naknadno doživotno suspendovala zbog pokušaja kupovanja glasova u izboru za predsjednika Međunarodne fudbalske organizacije (FIFA), dobio oko pet miliona dolara. No, jedan izvor izvor blizak Platiniju tvrdi da je istina da se taj sastanak održao, ali da nije bio povezan sa SP-om 2022.

Bin Hammam je navodno na tom sastanku pitao Platinija o njegovoj kandidaturi za predsjednika FIFA-e, tvrdi isti neimenovani izvor.
“Ručkovi između članova izvršnog odbora FIFA-e (Platini je to još uvijek), nisu neuobičajeni jer su smješteni u istom hotelu prilikom radnih sastanaka. No taj sastanak u novembru 2010. je bio poseban jer je Bin Hammam htio da se Platini kandiduje za predsjednika FIFA-e na izborima koji su održani u junu2011”, pojasnio je isti izvor.

“Platini je odgovorio da ga to ne interesuje, Bin Hammam mu je rekao da će on kandidovati pored Blattera i nije bilo ni govora o Kataru i SP 2022”.
Priča o Kataru kao domaćinu SP-a 2022. dobiće nastavak u idućih mjesec dana jer je vodeći istražitelj o tom slučaju bivši američki tužioc Michael Garcia izjavio da će istragu završiti iduće nedelje a izvještaj će predati početkom jula.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Garcia je u izjavi objavio raspored prema kojem izvještaj o istrazi namjerava objaviti tek po završetku svjetskog prvenstva u Brazilu.
Katar je do sada žestoko odbacivao napise, posebno britanskog “Sunday Timesa” da je plaćao mito funkcionerima da mu omoguće održavanje SP-a 2022.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, koji je izjavio kako je odluka o dodjeljivanju za SP 2022. Kataru bila greška zbog velikih ljetnih vrućina kada se temperature penju i do 50 stepeni Celzijusa, odbio je komentisati tvrdnje o mitu.

Ako nakon istrage Kataru bude oduzeto održavanje, drugi kandidati koji su se nudili prilikom FIFA-inog glasanja 2010. – Australija, Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja – imaće prednost .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *