Grčka nedeljama bez stranih novina

Dodajte komentar

Grčka je nekoliko nedelja bez stranih novina nakon zatvaranja kompanije koja je imala gotovo monopol distribucije novina, potvrdio je jedan voditelj te kompanije za agenciju France presse.

Godine 1965. otac Christopea Hadzopoulosa osnovao je Grčku agenciju za distribuciju (AHD) koja je svakodnevno posljednjih godina distribuirala oko 4.000 naslova stranih novina, na blizu 3.000 prodajnih mjesta.

Međutim, već mjesec dana strane novine više ne stižu u zemlju, osim nekoliko izuzetaka poput Financial Timesa, Wall Street Journala i Frankfurter Allgemeiene Zeitunga koji se štampaju u Grčkoj.

Kompanija će 11. juna od trgovinskog suda tražiti proglašenje stečaja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bruto promet je s 55 miliona eura 2007. pao na 16,5 miliona eura prošle godine, objasnio je Hadzopoulos, a broj radnika s 300 na 100. On je priznao da “model djelatnosti njegove kompanije više nije uspješan, nakon što je 45 godina divno funkcionisao s neprekidnim dobitima”.

Osim grčke krize, koja je od 2008. zadesila sektor novinarstva, što je dovelo do zatvaranja novina i tv-kanala, agencija je 2002. stradala ulaskom u eurozonu. Hadzopoulos smatra da je njegova kompanija stradala u sadašnjoj krizi svjetskog novinarstva, između razvoja čitanja na internetu i sve brojnijih besplatnih novina.

Razni izvori smatraju da bi se distribucija stranih novina  u Grčkoj mogla postupno oporaviti sljedećih sedmica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *