Wall Street: U fokusu ECB i izvještaj o zaposlenosti u SAD-u

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se ove sedmice očekuje mirno trgovanje jer se S&P 500 i Dow Jones indeks kreću na najvišim nivoima u istoriji, a mogu li dodatno porasti, zavisiće o podacima o zaposlenosti u SAD-u i odlukama Evropske centralne banke.

Dow Jones prošle je sedmice ojačao 0,7 odsto, na 16.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 odsto, na 1.923 boda, a Nasdaq indeks 1,4 odsto, na 4.242 boda.

Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli su prošle sedmice nove rekordne nivoe zahvaljujući uvjerenju ulagača da američka centralna banka neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa. Fed će, vjeruje se, voditi labavu monetarnu politiku sve dok ekonomija ne bude čvrsto na putu oporavka.

Zbog vrlo oštre zime, u prvom je tromjesečju američki bruto domaći proizvod pao za 1 odsto, što je njegov prvi pad nakon tri godine. No, niz posljednjih podataka ukazuje na ubrzanje rasta ekonomije na početku drugog kvartala. Ipak, rast nije tako snažan da bi Fed trebao žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tim više što je inflacija i dalje niska, a to je, pak, posljedica nedovoljno snažnog rasta potrošnje. Zaposlenost u SAD-u već mjesecima raste, no premda se tržište rada oporavlja, plate ne rastu, pa ni potrošnja, ni inflacija ne mogu osjetnije ojačati.

Stoga će u fokusu ulagača ove sedmice biti podaci o zapošljavanju. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju broj zaposlenih povećan za 215.000, nakon što je u aprilu porastao za snažnih 288.000, najviše od januara 2012. godine.

„Ključno je da rast zaposlenosti prati rast plata, pa bi i inflacija porasla“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u kompaniji Prudential Financial.

Pozitivno bi na tržišta ove sedmice mogla uticati i Evropska centralna banka ako, kao što se očekuje, dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi podstakla rast ekonomije eurozone i suzbila rizik od deflacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *