Premier liga preuzima primat po zaradi

Dodajte komentar

Klubovi liga petice, engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španske Primere, italijanske Serie A i francuske Lige 1, u sezoni 2012/13. su zabilježili 5 odsto rasta, a njihovi su zajednički prihodi iznosili 9,8 milijardi eura.

S druge strane, kumulativni prihodi svih evropskih klubova u istoj su sezoni rasli 2 odsto te dosegli 19,9 milijardi eura.

„Već drugu sezonu za redom klubovi liga petice bilježe rekordan rast prihoda, a njihovi kumulativni prihodi su se u poređenju sa sezonom 1996/97. učetverostručili.“, ističe Dan Jones, partner u Deloitteovom Odsjeku za analizu sportskog poslovanja te nastavlja „Zahvaljujući novim ugovorima o pravima na prenos utakmica, u dvije će najveće lige zbirni prihodi u sezoni 2013/14. premašiti 11 milijardi eura.“

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U kontekstu prihoda, Premier liga je ostala lider na globalnom nivou, ostvarivši 2,9 milijarde eura prihoda, odnosno, 7% rasta u odnosu na prošlu sezonu. Više od 60% ostvarenog rasta generisala su dva kluba iz Manchestera i Liverpool. Prihod drugoplasirane Bundeslige bio je 928 miliona eura niži od prihoda Premier lige.

„Većina prihoda koje je ostvarila Premier liga dolazi iz komercijalnih izvora. Premier liga po zbirnim komercijalnim prihodima i dalje zaostaje za Bundesligom (55 miliona eura u sezoni 2012/13.), međutim, ova se razlika u protekle tri godine značajno smanjila. Za sezonu 2013/14. predviđamo da će prva engleska liga preuzeti vođstvo u Evropi u sve tri glavne kategorije prihoda. Prihod Premier lige u idućoj bi sezoni mogao doseći 4 milijarde eura, što je više nego što se predviđa za zbrojene prihode italijanske Serie A i španske Primere.“, navodi Jones.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *