DAN – KHOV: Fondovi u situaciji otežane likvidnosti

Dodajte komentar

Svi zatvoreni investicioni fondovi u postupku transformacije nalaze se u situaciji otežane likvidnosti, prije svega kao posledice strukture imovine portfelja i neraspolaganja značajnim novčanim sredstvima navodi se godišnjem izvještaju o radu Komisije za hartije od vrijednosti za prošlu godinu, piše DAN.

Kako se navodi u tom izvještaju, imovina HLT fonda je negativna, što je posledica velikog kreditnog zaduženja i strukture portfelja samog fonda. Na kraju prošle godine obaveze HLT-a po kreditima, prema Društvu za upravljanje i ostale obaveze, iznosile su 10,13 miliona eura, dok je vrijednost ukupne imovine iznosila 10,11 miliona, pa je tako fond bio u minusu za 102 hiljade eura. Kako KHOV ističe u izvještaju, struktura fonda je loša jer je 87,4 odsto imovine uloženo u nekretnine, a ostatak od 12,6 odsto u akcije Budvanske rivijere.

Vrijednost imovine Atlasmonta na kraju prošle godine bila je 21 milion eura i smanjena je u odnosu na početak godine za osam miliona. Moneta je smanjila vrijednost imovine u prošloj godini za 983 hiljade eura sa 20,5 na 19,5 miliona, dok je Eurofond, kojim upravljaju lica bliska biznismenu Veselinu Baroviću, jedini uvećao vrijednost imovine sa 38,7 na 39,5 miliona eura.

Investicioni fondovi su u periodu masovne vaučerske privatizacije od provizije zaradili 73 miliona eura, a akcionarima nikada nije isplaćena dividenda. Samo je HLT 2007. godine akcionarima isplatio dividendu u vidu akcija. Takođe, procjena je da su fondovi prepolovili imovinu koju su imali tokom masovne vaučerske privatizacije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Izvršni direktor brokerske kuće Bul end ber Pavle Gegaj ocijenio je da je stanje na berzi u poslednjih godinu i po značajno bolje u odnosu na raniji period.

Ovo se najviše ogleda kroz ponovno pojavljivanje stranih investitora i veću likvidnost tržišta, ali i kroz porast vrijednosti akcija kompanija kojima se ozbiljno upravlja. Međutim, i dalje su cijene na nivou ispod onih iz 2007. godine. To je najviše, prije svega, zbog naduvanih cijena u tom periodu, kazao je Gegaj za „Dan”.

Prema njegovim riječima, investitori koji su prisutni na tržištu kapitala dobro su informisani i dobro procjenjuju sve raspoložive informacije prije donošenja odluka o ulaganja novca.

On je ocijenio da je „balon efekat” u Crnoj Gori posebno došao do izražaja jer se radilo o veoma mladom tržištu, kao i velikom prilivu stranih investicija u periodu 2006/2007. godine.

Gegaj se osvrnuo i na fond Trend

Trend je ranije imao neozbiljnu upravu koja je godinama pokušavala da sprovede odluke koju se nezakonite, istovremeno nepoštujući osnovne odredbe Zakona o investicionim fondovima i naloge Komsije za hartije od vrijednosti i ostalih državnih organa. Na sreću, rekao bih svih 10 hiljada akcionara, Fond je izabrao novu upravu koja će ići na to da se poslovanje fonda uvede u zakonske okvire, poručio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *