Crna Gora najviše duguje Credit Suiss-u

Dodajte komentar

Državni dug Crne Gore iz godine u godinu se povećava. Najveći pojedinačni kreditor crnogorskog državnog duga je švajcarska Credit Suiss banka kojoj naša država duguje 242 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Ukupan spoljnii dug naše države na kraju prošle godine iznosio je 1,433 milijardi eura dok je unutrašnji dug bio pola milijarde eura. Pojedinačno posmatrajući, naša država najviše duguje švajcarskoj Credit Suiss banci i to 242 miliona eura. Prvi kredit od 70 miliona eura kod Credit Suiss banke naša država je podigla 2009. godine. Nakon što je vraćen prvi kredit, Vlada je podigla kod iste banke novi, ali ovoga puta u vrijednosti od 150 miliona eura, a ubrzo i još jedan u iznosu od 100 miliona eura gdje je 60 miliona eura pokrila garancija Svjetske banke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD) Crna Gora duguje 235,6 miliona eura, zemljama članicama Pariskog kluba kreditora 98,8 miliona, a Evropskoj investicionoj banci (EIB) 96,3 miliona eura.

“Spoljni dug je tokom 2013. godine porastao za 138 miliona eura u odnosu na kraj 2012. godine. Stanje inostranog duga uvećano je, najvećim dijelom, potpisivanjem novog kreditnog aranžmana sa Deutsche Bank i Erste bank u iznosu od 60 miliona eura i emisijom euroobveznica u iznosu od 80 miliona eura. Navedeni aranžmani u ukupnom iznosu od 140 miliona eura, namijenjena su za finansiranje budžetskog deficita”, navodi se u Izvještaju o državnom dugu i izdatim garancijama Crne Gore.

Unutrašnji dug je tokom 2013. godine povećan za oko 95,5 miliona eura u odnosu na kraj 2012. godine. Povećanje unutrašnjeg duga, prije svega, uzrokovano je povećanjem duga lokalne samouprave za oko 56,5 miliona eura, duga po osnovu državnih zapisa za oko 5,4 miliona eura, zatim povećanjem duga po osnovu obeštećenja za oko 6,9 miliona, kao i po osnovu kredita kod domaćih komercijalnih banaka u iznosu od oko 54,1 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *