Moody's potvrdio rejting i izglede za NLB i NKBM

Dodajte komentar

Bonitetna kuća Moody's je u četvrtak potvrdila ocjene dugoročnog duga Nove ljubljanske banke i Nove kreditne banke Maribor na nivou Caa1. Nije promijenio ni stabilne izglede za obje banke, javlja slovenačka novinska agencija STA.

Ocjena je dio šireg postupka revizije 109 evropskih bankarskih institucija, a Moody's je većini banaka zadržao rejtinge, dok je izmijenio izglede.

Izgledi banaka su čak u 82 slučaja spušteni iz stabilnih u negativne. U 21 slučaju, u koje su uvršteni i NLB i NKBM, izgledi su ostali stabilni, dok su za dvije banke izgledi promijenjeni u pozitivne.

Moody's je poboljšao samo rejting za slovačku podružnicu Češkoslovenske obchodne banke, u vlasništvu belgijske bankarske grupacije KBC.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Moody's se za reviziju ocjena odlučio nakon dogovora članica EU o drugom stupu bankarske unije, odnosno o mehanizmu spašavanja banaka. Pogoršanje izgleda je posljedica prije svega uključivanja načela tzv. bail-ina za spašavanje evropskih banaka, što znači da će prije države banku morati spašavati njeni vlasnici i vlasnici subordiniranog duga.

Moody's je rejting dvije najveće slovenačke banke podigao krajem januara ove godine, nakon što je država dokapitalizaciojm sanirala banke i prenijela rizična i nenaplativa potraživanja na slovenačku lošu banku, a sad su započeli i procjenu Abanke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *