Facebook nam sprema neugodno iznenađenje

Dodajte komentar

Facebook je nedavno najavio kako će uskoro njegova aplikacija imati novu opciju, nego opasnost se krije u tome da bi ona mogla dovesti prisluškivanja korisnika preko mikrofona na mobilnim telefonima. Kao pravi Big Brother.

Iz kompanije su poručili kako će se nadogradnja aplikacije koristiti za bezazlene stvari, poput identifikovanja pjesama koje sviraju u pozadini , ali s obzirom da će aplikacija koristiti mikrofon svaki puta kada ćemo htjeti napisati neki status, ona će moći prisluškivati doslovno sve, piše Dnevnik.hr.

Ne samo da djeluje jezivo već će ugorziti i privatnost svih onih koji imaju Facebook. Pozitivno je što će se opcija navodno moći isključiti, nego postoji bojazan da većina korisnika neće uopšte znati o čemu se radi. Na internetu se sve više ljudi priključuje akciji da Facebook izbaci ovu opciju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz kompanije su proučili kako će se ponašati odgovorno, nego mnogi su skeptični oko njihovog obećanja. Naime, Facebook je prije samo nekoliko mjeseci bio žestoko osuđivan od strane javnosti jer je sarađivao sa NSA i učestvovao u prisluškivanju koje ova agencija sprovodi za što je njegovom vlasniku Marku Zuckerbergu navodno jako dobro plaćeno. Tu je i takozvani ‘Beacon program’ koji je slao privatne podatke sa drugih internet stranica koje koriste oni koji imaju i Facebook.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *