U džunglama Perua: Muče se u mulju za mrvu zlata (FOTO)

Dodajte komentar

Rudari kopaju kroz blato po 28 sati bez prestanka. Radeći sa živom i improvizovanim mašinama, svakodnevno stavljaju život na kocku.

Za siromašne Peruance iz predjela Anda, strah od davljenja je dio svakodnevice. Tragajući za dragocjenim metalom, oni su od jutra do mraka primorani da stoje na zemlji koja izmiče pod nogama, savijene kičme i sa rukama do lakata u blatu. Kako bi skrenuli misli sa gladi koja ih izjeda, žvaću lišće koke kojeg u ovom dijelu svijeta ima u izobilju.

Sudbina muškaraca zavisi od toga da li će nakon prosijavanja među kamenčićima ugledati i nešto sjajno. Međutim, čak i kada pronađu zlato i prodaju ga, ilegalni rudari zarađuju jedva toliko da prehrane porodicu. Nemaju zdravstveno osiguranje, a zbog dugotrajnog kontakta sa živom koju koriste za povezivanje čestica zlata, otrovi im se talože u organizmu. To nije pogubno samo po njih, već utiče i na zdravlje njihovih porodica, ali radnici su svjesni da ne smiju da odustanu.

– Svaki od rudara koji dolaze ovdje ima po nekoliko usta koja mora da hrani – kaže Gledis koja muškarcima sprema obroke dok su na terenu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ipak, siromašni Peruanci bi uskoro mogli da ostanu bez svog jedinog izvora prihoda, budući da je vlada proglasila njihove aktivnosti ilegalnim. Čuvari su dinamitom digli u vazduh kamione i opremu radnika iz obližnjeg mjesta Uepetuhe, a sada se oni iz La Pampe boje da će biti sledeći. Vlasti su već zaplijenile njihove zalihe benzina i odlučne su u namjeri da zauvjek protjeraju rudare iz šume.

– Oni ruše drveće, uništavaju prirodna staništa životinja i ugrožavaju javno zdravlje – upozoravaju iz Udruženja za očuvanje Amazona.

Radnici kažu da će odustati samo ako im vlada obezbijedi posao.

Kako ne mogu da priušte mašine za kopanje i filtriranje vode, rudari ih prave sami. Najveću korist imaju od starih hidrauličnih cijevi koje zovu „čupadera“. Pomoću njih natapaju zemlju vodom i olakšavaju pretragu. Peruanci su lov na zlato u La Pampi počeli 2008. godine. Sada u džungli imaju dušeke za spavanje, improvizovanu kuhinju, pa čak i diskoteku ispod šatora u kojoj prostitutke nude svoje usluge.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *