Milijarderi uhvaćeni u insajderskoj berzanskoj trgovini

Dodajte komentar

Američki Savezni ured za istrage FBI i Komisija za hartije od vrijednosti SEC istražuju moguću insidersku trgovinu u koju su uključeni investicioni  milijader Carl Icahn, golfer Phil Mickelson i kockar iz Las Vegasa William Walters, naveo je izvor upoznat sa slučajem.

Savezni istražitelji istražuju da li su Mickelson i Walters trgovali ilegalno privatnim informacijama koje im je omogućio Icahn u vezi sa investicijama u javnim preduzećima, rekao je izvor Reutersu, potvrdivši izvještaj Wall Street Journala u petak.

Icahn, Mickelson i Walters nisu bili odmah dostupni za komentar, dok su portparoli FBI-ja i SEC-a odbili komentisati medijske navode.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istraga je posljednji slučaj u pokušaju američkih vlasti da okončaju višegodišnju borbu protiv insajderske trgovine, koja uključuje dvije osobe najvišeg ranga u finansijama i sportu: slavnog investitora Icahna i višestrukog Masters prvaka Mickelsona.

Walters, koji igra golf, i Mickelson, koji je poznat kao sportski kladioničar sprijateljili su se preko zajedničkog pozanika, navodi Journal.

Istraga protiv trija koncentriše se na sumnjivu trgovinu opcijama kompanije Clorox danima prije nego što je Icahn najavio ponudu za akviziciju kompanije 2011 , navodi časopis Journal.

Ichan je akumulisao 9,1 odsto udjela u Cloroxu u februaru 2011. godine. U julu, ovaj investitor objavio je ponudu za kompaniju čija je vrijedost veća od 10 miljardi dolara.

Istražitelji također istražuju trgovinu dionicama kompanije Dean Foods sa kojom su povezani Mickelson i Walters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *