Zašto je Apple kupio Beats Music i Beats Electronic za 3 milijarde?

Dodajte komentar

U Appleu smatraju kako muzika umire te da već neko vrijeme nema rasta. Koliko su ti podaci tačni je jedna strana priče, nego upravo zbog toga kompanija iz Cupertina navodi kako je olakšala račune za tri milijarde dolara i kupovinu Beats.

 Glasine kako Apple kupuje Beats su se pojavile pred neko vrijeme, iako se kompanija službeno oglasila tek u srijedu. U pitanju je deal koji Apple plaća u gotovinskom iznosu od 2,6 milijardi i akcijama u iznosu od 400 miliona, a sve bi se službeno trebalo dovršiti do oktobra tekuće godine.

Beats je prošle godine ostvario kakvih 1,1 milijardu dolara u prihodima, a uprkos činjenici da kompanije imaju konkurentne servise, nastaviće poslovati koliko-toliko nezavisno.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Business Insider navodi kako su se u Appleu odlučili na ovu neobičnu kupovinu iz tri razloga. Na iTunesima se ove godine pojavilo najmanje noviteta, što je ipak uzrokovalo stagnaciju prodaje – a tu su i loše Appleove slušalice. Mada su bez većih problema u Appleu mogli kupiti i kakav pravi Hi-Fi brand proizvođača audio opreme, jedan od izvršnih direktora u kompaniji Eddy Cue navodi da će zajedno ove dvije kompanije pomoći spasiti muziku od umiranja, prenosi tportal.

CEO Beatsa, Jimmy Iovine i Eddy Cue su bili gosti Code Conferencea, a Iovine je otkrio kako je još od prvog susreta s Jobsom i Cueom 1999. želio raditi za Apple. S druge strane, Cue navodi kako je Apple vrlo sretan što će prodavati Beats slušalice, koje smatra ‘zadivljujućim i vrhunskim’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *