Srbija: Milijardu dolara za modernizaciju aerodroma

Milijardu dolara biće uloženo u radove na proširenju i modernizaciji beogradskog aerodroma ’Nikola Tesla’, a razgovori sa potencijalnim koncesionarima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vodiće se sledeće nedelje u Beogradu.

Plan je da se po modelu javno-privatnog partnerstva izgradi treći terminal samo za potrebe nacionalne avio-kompanije, rekonstruiše Terminal I, sagradi druga pista, najveći kargo centar u regionu, kao i novi hotel, a za ovaj projekat postoji veliko interesovanje, saznaju Večernje novosti.

Među zainteresovanima su dvije kompanije iz Emirata, od kojih je jedna, Arabtek, poznata javnosti iz najave premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da će učestvovati u izgradnji jeftinih stanova u Srbiji.

Kompanija Arabtek trenutno na aerodromu u Abu Dabiju gradi jedan od najvećih i najmodernijih terminala na svijetu, kapaciteta 30 miliona putnika godišnje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među potencijalnim koncesionarima su još i kompanije iz Francuske, Austrije i Rusije.

Proširenje beogradskog aerodroma neophodno je zbog najavljenih direktnih letova ka SAD, otvaranja više novih destinacija i, za početak, dupliranog broja putnika, a uzimajući u obzir veličinu investicije, traži se koncesionar.

Period koncesije biće stvar dogovora Vlade Srbije i budućeg koncesionara, ali se računa na oko 20 godina. Projekat će donijeti veliki posao i srpskoj građevinskoj operativi.

Druga pista na beogradskom aerodromu neophodna je, kako saznaju Novosti, zbog uvođenja direktnih letova ka SAD.

Stručnjaci američkih vazduhoplovnih vlasti posjetiće još jednom u junu Beograd, a mjesec dana kasnije očekuje se njihov izvještaj, kojim bi, posle pauze od 10 godina, Srbija trebalo da bude uvrštena u Kategoriju 1, što znači da avio-kompanije iz Srbije direktno mogu da lete u SAD.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *