Prototip Google-ovog automobila bez vozača iduće godine na cesti (FOTO)

Dodajte komentar

Američka kompanija Google objavila je u utorak kako se nada da će u ovo vrijeme iduće godine na cestama biti stotinu prototipova njihovog automobila bez upravljača. Naime, automobilom će upravljati računar i neće mu trebati volan ni vozač.  Imaće mjesta za dvoje putnika, a maksimalna brzina bit će mu 25 milja odnosno oko 40 kilometara na sat. No, neće biti u komercijalnoj prodaji.

Automobili su logičan dalji korak u razvoju Googlea koji je već prošao stotine hiljada kilometara po Kaliforniji sa samoupravljajućim Lexusovim SUV-om i Toyotinim Priusom opremljenim senzorima i računarima. Ti su automobili imali “sigurnosnog vozača” za upravljačem za slučaj nužde. Novi Googleov model neće trebati vozača.

Automobil neće imati volan, kočnice ni papučicu za gas. Umjesto toga imat će prekidače za kočenje i kretanje, odnosno ubrzavanje.

Kompaktni model bit će pogonjen elektromotorom, a dizajnom će podsjećati na mjehurić (bubble), što bi moglo privući ljude u korporativnim kampusima ili zagušenim središtima gradova.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Malo je vjerovatno da će Google samostalno ići u komercijalnu proizvodnju automobila. Kompanija naglašava da je u razvoju prototipa sarađivala s partnerskim kompanijama.

Najveće prepreka mogao bi biti zakon o saobraćaju. Testna verzija će, zbog kalifornijskog zakona, imati i upravljač i pedale.

Portparol kompanije Courtney Hohne rekla je da se nadaju da će do kraja ove i početkom iduće godine proizvesti sto prototipova koji će ući u pilot-program.

U međuvremenu, do kraja ove godine, kalifornijski ured za saobraćaj trebao bi uskladiti regulativu kako bi se vozilima bez vozača dopustilo učestvovanje u saobraćaju.

Vlasti su očekivale da će za realizaciju takve ideje trebati nekoliko godina pa nisu žurile s usklađivanjem zakonodavstva. Sada su upale u vremenski tjesnac.

“Velika je mogućnost da će vozilo ubrzo biti spremno. Moramo uskladiti zakonodavstvo tako da očuvamo nivo sigurnosti, a da pri tome ne priječimo razvoj”, rekao je čelnik kalifornijskog ureda za saobraćaj Bernard Soriano.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *