Neto dobit Save Re 7,5 miliona eura

Dodajte komentar

Slovenačka osiguravajuća grupa Sava Re u prvom tromjesečju ove godine ostvarila je neto dobit od 7,5 miliona eura, što je 31,4 posto planiranog rezultata za cijelu ovu godinu. Ostvareni rezultata je 3,2 posto manji u poređenju s odgovarajućim razdobljem prethodne godine, objavljeno je preko internetskih stranica Ljubljanske berze u četvrtak nakon sjednice Nadzornog odbora društva.

U prvom kvartalu Sava Re je isplatila štetu od šest miliona eura koja je znatno uticala na poslovni rezultat. U Savi Re ocjenjuju da je ostvareni rezultat dobar i da će do kraja godine planirani ciljevi biti ostvareni.

Grupa Sava Re je u prva tri mjeseca ove godine zaračunala konsolidovanu bruto premiju u iznosu od 145,9 miliona eura, što je 70 posto više u poređenju s istim lanjskim razdobljem.

Rast je posljedica konsolidacije Zavarovalnice Maribor (79,8 mil. eura). Da je Pozavarovalnica Sava konsolidovala Zavarovalnicu Maribor već u prvom tromjesečju 2013., bruto premija grupe pala bi 2,3 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Razlozi pada premije su opšti trend pada premije na slovenačkom osiguravajućem tržištu i planirano smanjenje premije u Zavarovalnici Maribor kako bi se poboljšao tehnički rezultat.

Na pad premije uticao je i pad reosiguravajuće premije na međunarodnim tržištima, što je posljedica kretanja premijskih stopa i neobnavljanja nekih ugovora zbog ocjene kreditnog rejtinga, otpisa i umanjenja vrijednosti podređenih bankovnih obveznica krajem 2013. godine.

Ukupna konsolidovana bruto premija u prva tri mjeseca iznosi 32,5 posto planirane godišnje premije, što je na nivou planiranih rezultata.

Odnos solventnosti Pozavarovalnice Sava na dan 31. marta 2014. iznosio je 199 posto. Time se društvo približava ciljanoj vrijednosti odnosa solventnosti, navodi se u saopštenju slovenačkog (re)osiguravača.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *