Dragan Rakočević ponovo odlučuje o prodaji KAP-a

Dodajte komentar

Apelacioni sud ukinuo je rješenje Privrednog suda kojim je odbačen prigovor ruskog CEAC-a na odluku o prihvatanju ponude Uniproma za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma i predmet vratio na ponovni postupak, saznaje Dan.

Ovo je prvo rješenje Apelacionog suda na preko deset prigovora CEAC-a kojim se ne potvrđuje odluka Privrednog suda, već se predmet vraća na ponovno odlučivanje.

Zbog takve odluke drugostepenog suda, stečajni sudija Dragan Rakočević moraće ponovo da se izjašnjava o prigovoru CEAK-a na odluku stečajnog upravnika Veselina Perišića o prihvatanju ponude Uniproma od 28 miliona.

Rusi su u prigovoru naveli da je prodaja izvršena suprotno Zakonu o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru jer je imovina prodata u djelovima, a ne u cjelosti, kako u zakonu piše. Zakon o zaštiti državnih interesa bio je na snazi kada je Perišić prihvatio ponudu KAP-a, 28. februara, ali gaje Ustavni sud 17. aprila proglasio neustavnim.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stečajni upravnik KAP-a kazao je za Dan da nije imao uvid u rješenje Apelacionog suda, te da treba pogledati obrazloženje, u kojem je drugostepeni sud ukazao zašto je vratio predmet prvostepenom organu.

“Odluka Apelacionog suda suštinski ne mijenja ništa po pitanju prodaje KAP-a Unipromu”, rekao je Perišić.

On očekuje da će naredne sedmice biti postignut dogovor sa Unipromom i da će potpisati ugovor.

“Dogovorili smo se da advokati Uniproma naprave ugovor, ali da sačekamo odgovor Elektroprivrede o ponuđenoj cijeni struje do početka naredne sedmice. Ukoliko odgovor bude negativan, napravićemo ugovor bez detalja o struji, pa će se Uniprom nakon toga dogovarati sa dilerima električne energije oko snabdijevanja”, kazao je Perišić.

Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović, ponudio je 28 miliona za imovinu KAP-a i tražio od EPCG da ga snabdjeva strujom u petogodišnjem periodu za 38 eura po megavatsatu sa prenosom. Ukoliko u EPCG ne prihvate tu cijenu, Pejović je kazao da neće proizvoditi aluminijum, već će razvijati prerađivačke kapacitete. U tom slučaju zaposlio bi 200 radnika i ugasio bi Elektrolizu.

Dok čeka odgovor EPCG, Pejović je počeo pregovore sa dilerima električne energije iz regiona.

On je prije dva dana kazao da čeka ponude iz Srbije i Bosne, koje, kako je naveo, imaju viškova električne energije.

U KAP-u je uveden stečaj 8. jula, a bankrot je proglašen tri mjeseca kasnije. Povjerioci potražuju 359 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *