Britanija: I seksualne radnice ulaze u BDP

Dodajte komentar

Uvoz, proizvodnja i korišćenje droga, kao i prostitucija biće uračunati kada britanska vlada bude iznijela tromjesečni račun bruto domaćeg proizvoda.

Uračunavanje nelegalnih djelatnosti neće značajno doprinijeti britanskom BDP, a britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku navodi da prostituciju i droge treba uračunati kako bi se dobili uporedivi podaci širom Evropske unije pošto su one legalne u pojedinim zemljama članicama.

Uračunavanja prostitucije u BDP možda i neće biti jednostavan zadatak, pošto će morati da se uzmu u obzir vrijednosti stvari poput najama bordela, prodaje kondoma, kao i šminka i odjeća seksualnih radnica i radnika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kad je riječ o drogama, britanska statistička služba će ispitati proizvodnju i prodaju kreka, kokaina, heroina, marihuane, ekstazija i amfetamina. Uzgajanje biljaka iz kojih se dobija droga biće klasifikovana kao “proizvodnja”, kupovina kao “trošak”, a prodaja kao “prihod”.

Trenutno se u Velikoj Britaniji od ilegalnih aktivnosti uključenih u BDP računaju samo krijumčarenje alkohola i duvana.

Britanska Kancelarija za nacionalnu statistuku saopštila je da će nove procjene dodati oko 10 milijardi funti (12,3 milijardi eura) na nivo BDP-a iz 2009. To je ipak mali dio britanskog BDP-a koji sada iznosi oko 1.500 milijardi funti.

Ta služba navodi da su neke od tih djelatnosti legalne u ponekim zemljama EU, a da sve članice treba da koriste iste standarde pošto se oni koriste za procjenu doprinosa budžetu Unije pojedinih članica.

Šef te statističke službe Džo Grajs rekao je da se statistika razvija zajedno s privredom kako bi adekvatno mogla da je mjeri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *