Zelena energija prvi izvor struje u Evropi

Dodajte komentar

Obnovljivi izvori energije u 2013. godini dominirali su u proizvodnji električne struje u Evropi, prvi put u 2013, sa 28 odsto učešća, pokazuje studija istraživačke kuće Enerdata.

U prošloj godini zelena energija odnijela je prevagu u odnosu na ugalj i nuklearnu energiju u proizvodnji struje, piše francuski list Eko.

Ukupna snaga instaliranih kapaciteta na bazi vjetra i sunca, na Starom kontinentu, iznosila je u 2013. godini 200 gigavata, od kojih se 120 odnosi na vjetar, a 80 na sunčevu energiju.  Na taj način, Evropa je ostala šampion u eksploataciji obnovljivih energetskih izvora, naglašavaju u Enerdati, dodajući da ova situacija stvara probleme akterima u ostalim branšama, naročito gasnim postrojenjima, dovodeći u pitanje njihovu rentabilnost zbog nedovoljne uposlenosti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U istraživanju se navodi i da je u Aziji prošle godine takođe ostvaren značajan rast aktivnosti u oblasti eksploatacije solarne energije, instaliranjem dodatnih kapaciteta snage sedam gigavata u Kini i isto tolike snage u Japanu, prije svega, kao rezultat podsticajnih mjera vlada ovih država.

Suprotno, SAD bilježi usporavanje aktivnosti u ovoj branši, zbog neizvjesnosti u domenu propisa. Ovaj sektor je prošle godine zabilježio rast kapaciteta od samo jednog gigavata, dok je u 2012. godini instalirano novih kapaciteta snage 13 gigavata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *