Savjet CBCG donio odluku o davanju dozvole za „Lovćen banku“, AD Podgorica.

Dodajte komentar

Juče je Savjet Centralne banke Crne Gore donio odluku o davanju dozvole za početak rada Lovćen banke AD Podgorica. Osnivači banke su Aleksandra Popović i njemački fond DEG.

Popović je, inače, kćerka Milke Ljumović. Protiv Ljumović se vodi krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja u CKB.

Iako javnost povezuje Lovćen banku sa optuženima Bose Tatar i Milkom Ljumović, njih zvanično nema u vlasničkoj strukturi novosnovane banke, pišu Dnevne novine.

Pretpostavlja se da su vlasnice mikrokreditne institucije “Kontakt” Ljumović i Tatar, zbog mogućnosti odbijanja njihovog zahtjeva, po oprobanom receptu registrovale banke na treće lice. U ovom slučaju kao najpogodnija osoba određena je Aleksandra Popović koja je, pored toga, što je kćerka Milke Ljumović bila jedan od čelnika CKB sa velikim bankarskim iskustvom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U svakom slučaju, na ovaj način je izbjegnuta opcija odbijanja registracije jer Zakon o bankama predviđa u članu 11 da CBCG cijeni prilikom izdavanja dozvole i podobnost i finansijsko stanje podnosioca zahtjeva, u stavu 1 reputaciju podnosioca zahtjeva, u stavu 3 ugled i odgovarajuće sposobnosti i iskustvo lica i u stavu 4 finansijsko stanje podnosioca zahtjeva. U ovim zakonskim stavovima, s obzirom na postojeći krivični postupak, moglo je biti elemenata da Centralna banka odbije izdavanje dozvole Lovćen banci.

Podsjećamo da je Centralna banka Crne Gore prošle godine primila zahtjev za osnivanje banke, koji su podnijeli njeni osnivači, bivše menadžerke Crnogorske komercijalne banke Milka Ljumović i Bose Tatar i članovi njihovih porodica, a koji je u njihovo ime dostavila MFI Kontakt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *