Nnajbogatiji ljudi na balkanu, Todorić prvi

Dodajte komentar

Ivica Todorić (735 mil. eura), Miodrag Kostić (520 mil. eura) i Sandi Češko (460 mil. eura) predvode ovogodišnju Forbesovu listu najbogatijih biznismena regije.

Prvo mjesto vlasnika Agrokora već je godinama nedostižno, a iz Hrvatske je visoko i Emil Tedeschi (290 mil. eura).
U Srbiji je Kostić s trona skinuo Miroslava Miškovića, vlasnika Delta Holdinga, čiji se prihodi smanjuju otkad sudstvo ispituje legalnost njegovog poslovanja. Od desetorice s najvećim prohodima, još su dvojica završila u pritvoru: Srđan Knežević i Petar Matijević. Prvi je vlasnik Knez Petrola, koji je nakon NIS-a najveća kompanija u naftnom sektoru regije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Matijević je novi član kluba Top 10 u Srbiji, prije 20 godina vlasnik mesare, a sada jedan od najvećih zemljoposjednika.
Stanje u slovenskom realnom sektoru lani se uvelike popravilo, a na listi najbogatijih prvi je i dlje Sandi Češko, vlasnik najveće TV prodaje u regiji. Drugi su supružnici Albin i Tatjana Doberšek (274 mil. eura), osnivači Engeneering Doberseka, uspješnog zbog inovacija i niza patenata, a treći je Joc Pečečnik (188 mil. eura), vlasnik Elektonček Groupa.

U BiH je među vodećima opet Agrokor, a ključ njegova uspjeha su, kako kaže potpredsjednica Ljerka Puljić, izravne investicije.

Konzum je po prihodima četvrti. Vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić pojavio se na desetom mjestu liste najvećih kompanija, s prihodom od 448,5 mil. konvertibilnih maraka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *