Tri najčešće mane svih šefova

Dodajte komentar

Ako vas je ponašanje vašeg šefa navelo na razmišljanje o traženju novog posla, Lea McLeod i njena kompanija Job Success Lab savjetuju da ne donosite ovu odluku preuranjeno. Po riječima McLeodove, nijedan šef nije savršen i svaki će vas iznervirati s vremena na vrijeme. Bitno je, dakle, znati mane vašeg šefa i kako da se sa njima izborite. Evo ih tri najčešće mane svih šefova i savjeti kako da se sa njima nosite.

Vaš šef se neprestano predomišlja

Neizbježno je da će se u toku nekih projekata okolnosti mijenjati, to je činjenica biznisa. Međutim, konstantno nećkanje vašeg šefa i njegova nemogućnost da donese konačnu odluku mogu biti apsolutno izluđujući. Kako riješiti ovaj problem? McLeodova savjetuje da kada dobijete novi zadatak od gazde koji je sklon nećkanju, prije nego što ’krenete u akciju’, pobrinite se da vam je vaš zadatak što jasniji.

Da kažemo da vaš šef ima ideju da pojača prisustvo vaše firme na društvenim mrežama, u cilju ostvarenja boljeg odnosa sa klijentima. Nemojte odmah otrčati da postavite kojekakav status na Facebooku, Twitteru ili na neku drugu platformu za društvene komunikacije, prvo mu postavite par pitanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na šta tačno mislite kada kažete ‘pojačati’?

Kako će ovo pomoći našoj strategiji za razvijanje biznisa?

Kakve rezultate očekujemo od ove inicijative?

Kako ćemo izmjeriti te rezultate?

Ovim pitanjima pružićete vašem šefu priliku da preispita svoju odluku i potencijalno uvidi da je ona pogrešna ili ispravna, prije nego što je bilo kakva akcija preduzeta. Time ćete uštedjeti mnogo vremena vašem gazdi, a i vama.

Vaš šef je uvjeren da radite samo ako ste u kancelariji

Mnogi poslodavci izjednačavaju produktivnost sa vremenom koje zaposleni provede u kancelariji. Zašto? Odgovor je jednostavan, lako je izmjeriti broj sati koje neko provede u kancelariji, sa druge strane, teško je pronaći mjerila za nečije rezultate ili doprinos.

Međutim, ako ste u situaciji gdje je izuzetno bitno da provedete neko vrijeme van kacelarije da biste najbolje obavili svoj posao, onda je od velike važnosti da o tome razgovarate sa vašim šefom.

Prvo ga morate ubijediti da su vam jasni dugoročni ciljevi vaše firme i da ste posvećeni ostvarenjima istih. Zatim, predložite raspored rada koji vama omogućava najveću efikasnost i koji biste voljeli da pratite u budućnostim, bilo da je to odlazak sa posla u 16 časova svakog dana ili rad od kuće jednog dana u nedelji. Ono što je najbitnije u ovom razgovoru je da demonstirate vašem šefu da ste sposobni da ispunite sve što se od vas očekuje, bez toga da provodite puno rado vrijeme u kancelariji.

Šef vam ne daje jasan opis vašeg radnog mjesta

Često ćete primijetiti da su poslodavci mnogo bolji u davanju kritike na vaš rad, nego u definisanju radnih ciljeva i onoga što se od vas očekuje. Mnoge studije su utvrdile da postoji jaka veza između posvećenog angažmana zaposlenih i jasnih poslovnih očekivanja.

Ako još uvjek niste imali razgovor sa vašim poslodavcem o specifičnim ciljevima i obavezama vašeg radnog mjesta, sada je pravo vrijeme. Nakon ovog razgovora, pobrinite se da održavate komunikaciju sa vašim poslodavcem o vašem radu i napretku. Na prvi pogled, zapisivanje tačnih datuma kada ćete tražiti povratnu informaciju od vašeg šefa u kalendar može izgledati nepotrebno. Ipak, sjetite se da je veliki dio vašeg posla da učinite vašeg šefa još uspješnijim, a to ćete najbolje uraditi ako znate za šta ste odgovorni i šta se od vas očekuje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *