Sindikat KAP-a traži hitan sastanak sa predstavnicima Vlade

Dodajte komentar

Sindikat Aluminijuma podgoričkog Kombinata aluminijuma KAP traži hitan sastanak sa predstavnicima Vlade kako bi se riješilo pitanje obezbjeđivanja socijalnog programa za radnike kompanije, u slučaju njenog eventualnog gašenja.

„Sindikalna organizacija ima obaveze prema radnicima da im, u slučaju gašenja fabrike, obezbijedi kvalitetan socijalni program, koji bi osigurao isplatu otpremnina koje će im omogućiti da prebrode teške trenutke i obezbijede egzistenciju do eventualnog nalaženja novog posla ili sticanja prava na penziju“, naveo je u saopštenju predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, koji prenosi CDM.

On smatra da je situacija u KAP-u, koji je deset mjeseci u stečaju, više nego katastrofalna, kao i da neriješeni i nagomilani problemi indiciraju da će proizvodnja biti prekinuta, a fabrika definitivno ugašena.

„Ništa nam trenutno ne uliva nadu u to da je moguć opstanak fabrike. Poražavajuće je i to što električnu energiju za KAP treba da tražimo u okruženju, a imamo je u svojoj državi“, rekao je Krivokapić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je dodao da bi Vlada trebalo eksplicitno da odgovori na pitanje da li je preče imati električnu energiju kao izvozni artikal ili metalnu industriju i cijeli repro lanac kao jak i konzistentan pokretač ekonomije.

„Tim pitanjem bi Vlada morala ozbiljno da se pozabavi, jer će ona snositi odgovornost za konsekvence koje ta odluka proizvede po crnogorsku privredu i građane“, poručio je Krivokapić.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, trebalo bi ubrzo da zaključi ugovor o prodaji imovine kompanije nikšićkom Unipromu za 28 miliona eura, ali se čeka odluka o cijeni struje za fabriku.

Perišić je ranije od vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića, tražio da precizira ponudu u slučaju da mu Elektroprivreda EPCG i Crnogorski elektroprenosni sistem CGES ne ispune zahtjev o garantovanoj cijeni struje od 38 eura po megavat satu.

EPCG i CGES su nezvanično Pejoviću ponudili cijenu struje od oko 45 eura po megavat satu.

Zvaničnu odluku treba da donese Skupština akcionara EPCG, koja je nedavno odložena, a nema još najave kada će ponovo zasjedati. (www.cdm.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *