Ima li života posle radnog vremena?

U Njemačkoj i Francuskoj sve više je inicijativa za zaštitu privatnog života posle radnog vremena u eri pametnih telefona i laptopova zbog čega su lako dostupni.

Više njemačkih kompanija pre tri ili četiri godine odlučilo je da ograniči kontakte sa zaposlenima posle radnog vremena. Naime, sve više je ljudi s psihičkim problemima vezanim za posao, o čemu učestalo izvještavaju i mediji.

“Što više posao ulazi u sferu privatnosti, to su zaposleni više pod stresom i nisu u stanju da se isključe”, piše u nedavnom izvještaju koji obuhvata 23 međunarodna istraživanja urađena za njemačku službu zaduženu za bezbjednost i zdravlje na radu.

Rad na daljinu može da bude najbolja stvar dok donosi željenu fleksibilnost, kaže Frank Brenšet iz te službe.

Otići ranije sa posla da biste otišli p0o djecu u školu, potom završili dan kod kuće, može da odgovara nekim roditeljima. Ali, biti stalno na vezi znači i stalan pritisak i prekovremeni rad, što nekim ljudima izaziva zdravstvene probleme.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Njemačkoj se broj dana bolovanja zbog psihičkih problema povećao za više od 40 odsto između 2008. i 2011, pokazuje ta studija.

Pod pritiskom sindikata, njemački Folksvagen odredio je pre tri godine svakodnevni prekid primanja mejlova na poslovne telefone. Serveri tog proizvođača automobila više ne prosleđuju mejlove između 18.15 i sedam sati ujutru.

Folskvagenov konkurent BMW izabrao je nešto drugačiji način. Od početka godine, više od 30.000 zaposlenih može da u dogovoru s nadređenima svakodnevni posao obavlja izvan prostorija firme ili u neuobičajeno vrijeme.

Dajmler je od ove godine takođe uveo “potpomognuto odsustvo”, što obuhvata brisanje mejlova koji stižu zaposlenima tokom odmora.

Dojče Telekom je 2010. godine saopštio da ne očekuje od zaposlenih da budu stalno dostupni kao što je to iste te godine poručio Frans Telekom, odnosno sada Oranž.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 28. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *