Gdje kuca najviše švajcarskih satova?

Dodajte komentar

Švajcarski izvoz satova u aprilu ove godine ponovo je zabilježio rast, poslije izvjesnog pada u martu.

Vrijednost izvoza ovih proizvoda u aprilu je iznosila 1,8 milijardi franaka i veća je 1,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavila je švajcarska Federacija industrije satova (FH).

Kako prenosi švajcarski list “24 sata”, za prva četiri mjeseca tekuće godine, izvoz satova je porastao 3,8 odsto na godišnjem nivou i njegova vrijednost iznosila je 6,8 milijardi franaka.

Količinski izvoz u posmatranom mjesecu blago je smanjen (0,3 odsto), na 2,1 milion jedinica.

Tri najveća tržišta za švajcarske satove zabeležila su rast, ali u različitim proporcijama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Hongkong, kao najveće tržište za ove proizvode, nastavilo je rast u aprilu, i to od 9,3 odsto, na 370,1 milion franaka, dok je na tržištu SAD, kao drugom po veličini, prodaja skromnije porasla, na 183,6 miliona (+2,0 odsto).

Treće mjesto je zauzeo Japan, dok je u aprilu 2013. tu poziciju držala Francuska. Na japanskom tržištu prodato je satova u vrijednosti od 125,4 miliona franaka, što je rast od čak 32,4 odsto u odnosu na april 2013.

I kada se posmatraju prva četiri mjeseca tekuće godine, ove tri zemlje nalaze se na čelu liste najvećih uvoznika švajcarskih satova.

U Evropi je situacija bila dosta različita, navodi FH. Izvoz prema Italiji, koja je četvrto tržište za ove proizvode, povećan je 2,8 odsto u aprilu, na 104,3 miliona franaka, a prema Njemačkoj 0,6 odsto, na 103 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *