Milionski promet državnim obveznicama na Montenegroberzi

Dodajte komentar

Na Montenegroberzi je danas, po prvi put u istoriji crnogorskog tržišta kapitala, došlo do zaključivanja transakcija sa državnim kuponskim obveznicama na sekundarnom tržištu. Današnji promet sa državnim obveznicama GB14 koje dospijevaju u martu 2018. godine, iznosi oko 3,03 miliona eura, a ukupno je trgovano 300 obveznica. Obveznice su se prodavale uz premiju, odnosno po cijeni od 100,8189 posto od nominalne vrijednosti od 10 hiljada eura, saopštio je Portalu Analitika direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

– Navedeno trgovanje je obavljeno u skladu sa Pravilima o trgovanju kuponskim obveznicama, usvojenim od strane Komisije za hartije od vrijednosti. Na osnovu navedenih pravila, kupac obveznica će na dan saldiranja platiti prodavcu i iznos pripadajuće kamate, koja predstavlja srazmjerni dio kamate koju je prodavac „zaradio“ posjedovanjem obveznice od dana posljednje isplate kupona do dana saldiranja transakcije. U konkretnom slučaju, prodavac obveznica će pored prodajne cijene formirane na tržištu, na dan saldiranja, dobiti i kamatu za 88 dana posjedovanja navedene hartije od vrijednosti, odnosno oko 118,11 € po obveznici. Na toj osnovi, došlo je do “snižavanja” prinosa do dospijeća, odnosno do pada kamatne stope od pet odsto prilikom emisije, na iznos od oko 4,6 procenta. Sa makroekonomskog stanovišta, od velikog značaja predstavlja kretanje stope prinosa do dospijeća državnih obveznica na sekundarnom tržištu. Pad prinosa, kao u konkretnom slučaju, je pozitivan signal u pravcu povećanja povjerenja u trenutnu i buduću makroekonomsku situaciju, stabilnost i razvoj budućih državnih finansija – istakao je Maksimović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako je naglasio, na bazi kretanja cijena državnih obveznica možemo zaključiti da je značajno poboljšana percepcija investitora u pogledu javnih finansija i makroekonomske slike Crne Gore u odnosu na period od početka marta mjeseca.

– Nadamo se da su današnje trgovine najave oživljavanja segmenta sekundarnog trgovanja obveznica, a svakako predstavljaju pozitivan signal i ohrabrenje za sve  buduće kupce navedenih hartija od vrijednosti u pogledu snižavanja rizika likvidnosti kroz njihovu “brzu” prodaju- rekao je Maksimović.

Ukupan promet na Montenegroberzi u aprilu iznosio je 1,9 miliona eura. (Portal Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *