Milijarderi postaju „vodeni baroni“

Dodajte komentar

Banke sa Vol strita i multimilijarderi kupuju vodu i postrojenja za preradu ove dragocjene tečnosti širom svijeta i time postaju novi „vodeni baroni“.

Kontrolu nad vodom konsoliduju i poznate mega-banke i investicione kuće, poput „Goldman Saksa“, „DžejPi Morgana“, „Siti grupe“, „UBS-a“, „Dojče banke“, Kredit svis“, „Makveri banke“, „Barkliza“, „Blekston grupacije“, „Alijanza“ i „HSBC“.

Bogati tajkuni, poput Buna Pikensa, porodice bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša, Li Kašinga iz Hong Konga, Manuela Panilinana sa Filipina i drugih širom svijeta otkupljuju više hiljada hektara zemljišta sa jezerima, pravima na vodu, postrojenjima, kao i akcije u tehnološkim i kompanijama za preradu vode.

Zabrinutost izaziva činjenica da /dok novi vodeni baroni otkupljuju vodu širom svijeta/ vlasti tih zemalja ubrzano nastoje da ograniče mogućnost građana da sami sebi obezbjede izvore.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Poznat je slučaj Gerija Heringtona, iz američke savezne države Oregon, gdje su vlasti zabranile prikupljanje kišnice u tri jezera na njegovom privatnom posjedu, a on je optužen prema devet tačaka optužnice i osuđen na 30 dana zatvora?!

Stručnjaci upozoravaju da je privatizacija vode i infrastrukture nezaustavljiva, jer su brojne lokalne i državne vlasti suočene sa padom prihoda i ograničenjima u budžetu, pa ne mogu da snose odgovornost za održavanje i unapređenje sopstvenih postrojenja.

Milijarderi i banke sa Vol strita pripremali su se i čekali ovu priliku godinama.

U proteklih nekoliko godina nagomilali su ogromna sredstva za privatizaciju vodovoda, opštinskih službi i komunalnih preduzeća širom svijeta i skoro je nemoguće to spriječiti – upozorava nezavisni istraživač Šing Jang za internet stranicu „Global riserč“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *