Manjinski akcionari Trebjese ne odustaju od zahtjeva za dividendom

Udruženje manjinskih akcionara pivare Trebjesa poslalo je Ustavnom sudu dopunu žalbe na presudu Privrednog suda, koju su potvrdili Apelacioni i Vrhovni sud.

Presudom su članovi Udruženja manjinskih akcionara pivare Trebjesa izgubili spor koji su protiv te fabrike pokrenuli radi naplate dividende za 2010. i 2011. godinu. U korist Trebjese Apelacioni sud je u decembru potvrdio odluku Privrednog suda, nakon čega su akcionari preko svog zastupnika odmah zatražili reviziju kod Vrhovnog suda. S obzirom da je Apelacioni sud potvrdio presudu, ona je izvršna i pravosnažna, pa su advokati pivare već pokrenuli naplatu troškova spora. Svaki tužilac, to jest akcionar, dužan je da plati po 500 eura. Dividendu je tužbom zatražilo 207 akcionara, među kojima je i 25 sadašnjih radnika fabrike, pa su ukupni troškovi parničnog postupka preko 100 hiljada eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Dividenda iz 2010. i 2011. godine iznosila je 9,3 miliona za oba vlanika. Blek si Montenegro uložio je 1,47 miliona za kupovinu akcija u oktobru 2012. godine, a to je nadoknadio od naše dividende iz 2010. i 2011. godine. Bruto iznos dividende iznosio je 2,5 miliona u korist manjinskih akciinara. Blek si je takvom trgovinom zaradio na štetu akcionara pola miliona – piše u dopuni žalbe Ustavnom sudu, koju je potpisao sekretar tog udruženja Boriša Nikolić.

On je naveo da dividenda iz 2012. godine nije utužena jer nije bila završena poslovna godina.

Dividende za 2010. i 2011. godinu od 9,3 miliona eura, manjinskim vlasnicima nijesu isplaćivane jer je na skupštinama akcionara Trebjese donošena odluka da se dobit iz te dvije godine ostavi na računima kompanije kao neraspoređena. Niko od članova navedenog udruženja od oktobra 2012. godine nema više udjela u Trebjesi.

Pivara Trebjesa je od 14.05.2013. godine registrovana kao Društvo sa ograničenom odgovornošću u 100% vlasništvu kompanije STARBEV NETHERLANDAS B.V., HOLANDIJA, dok je akcionarsko društvo – emitent “Industrija piva i sokova Trebjesa” AD sa sjedištem u Nikšiću (simbol trgovine: TRNK), izbrisan iz registra CDA 15.05.2013.godine.

Check Also

Njemačka priprema novi paket mjera pomoći ekonomiji

Predstavnici stranaka koalicione vlade kancelarke Angele Merkel sastaju se u srijedu kako bi raspravljali detalje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *