Kina postaje druga nuklearna sila svijeta

Dodajte komentar

Kineska nuklearna industrija koja je posljednjih godina tražila poslovne prilike u inozemstvu, čini se da će uskoro imati kod kuće pune ruke posla.

Naime, energije gladan Peking kreće s velikim projektom gradnje nuklearnih elektrana vrijednim 150 milijardi dolara.Odluka je pala na nuklearnu energiju primarno kako bi se riješio problem velikog zagađenja vazduha, a da se pritom ne ugroze proizvodni kapaciteti gusto naseljenog istoka zemlje. Tako će Kina do 2020. povećati svoje nuklearne kapacitete sa 30 GW na ukupno 58 GW. Time će Kina, piše The Financial Times, biti zemlja s drugim najvećim nuklearnim kapacitetima nakon Sjedinjenih Američkih Država. Glavni nosioc tih projekta su China National Nuclear Corp (CNNC) i China General Nuclear Power Corp (CGN).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Oni već i sada upravljaju sa 20 postojećih reaktora, a grade i 25 od ukupno 28 novih koji bi trebali početi proizvoditi struju do 2020. godine. Obije kompanije se pritom trude da razviju svoja rješenja za reaktore, a koja bi im trebalo da budu odskočna daska za izvozne poslove. No ne ide sve glatko. Kineska javnost nije previše sklona nuklearnoj energiji, a njihov stav dodatno je osnažila katastrofa u japanskoj nuklearki u Fukušimi. Regulatori takođe žele izbjeći ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija kada je nakon velikih protesta zaustavljena gradnja postrojenja za preradu uranijuma vrijednog šest milijardi dolara, a čiju su gradnju CNNC i CGN zajednički predložili u provinciji Guangdong.

Ipak u kineskim nuklearnim korporacijama nadaju se da će domaću javnost umiriti činjenica da će CNNC i CGN imati između 30 i 40 posto udjela u prvoj britanskoj nuklearnoj elektrani koja će se izgraditi nakon 25 godina, Hinkley Point C. CGN pak već konstruira prototip nove generacije EPR, koji bi trebao biti korišten i u Velikoj Britaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *