Kako je Rajaner iznervirao putnike

Dodajte komentar

Rajaner je izgleda aviokompanija sa najvećim darom za nerviranje sopstvenih putnika, poslednji put kada je nedavno promijenila pravila za ručni prtljag.

Svijetli primjeri u odnosima kompanije i sopstvenih putnika poput nedavnog kada je drastično popravljen sajt i olakšana kupovina karata preko istog, samo su usamljeni slučajevi u moru, kako izgleda, pogrešnih odluka.

Najnovija odluka o uvođenju novih pravila za prevoz besplatnog ručnog prtljaga uz očiglednu namjeru da usreći putnike izazvala je sasvim suprotan efekat – razbjesnila ih je.

Prema Čikaškoj konvenciji aviokompanije moraju da ručni prtljag prevoze besplatno, ali su slobodne da ovo pravilo odrede prema sopstvenoj poslovnoj politici.

Tako je Rajaner kao i svi ostali imao standardnu politiku za ručni prtljag koja je pordrazumijevala da putnici mogu besplatno da unesu u kabinu jedan (u najbukvalnijem smislu) komad ručnog prtljaga maksimalne težine do 10 kg i maksimalnih dimenzija 55cm x 40cm x 20cm.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iako je ovo usklađeno sa pravilima kompanije, takva količina prtljaga bi uvjek izazivala pravi haos na letovima. Rajaner koristi avione Boing 737-800 sa 189 putničkih mjesta i kada se putnici ukrcaju i krenu da se bore za svaki slobodan komad prostora u pregradama za prtljag iznad sjedišta često nastane pravi haos.

Da bi to izbjegli, ali i da bi dodatno oraspoložili putnike u Rajaneru su smislili zaista jedinstven način da prevezu putnički ručni prtljag. Oni su odlučili da putnici mogu da unesu ne jednu nego dvije torbe, ali druga mora biti manjih dimenzija: 35cm x 20cm x 20cm. Da bi sada sve ove torbe stale u kabinu uveden je limit: samo prvih 90 putnika može da unese svoje torbe u kabinu, svi ostali će morati da ih predaju radnicima za utovar prtljaga ispred aviona kako bi ih oni ubacili i prtljažnik.

To je odluka koja je razbjesnila putnike i to zato što ona znači dodatni haos na aerodromu prilikom čekiranja. Zbog toga što će manje od pola putnika u punom avionu imati mogućnost da u kabinu unese ručni prtljag nastaće gužva na ukrcavanju. Putnici će se lomiti jedni preko drugih, kako je to inače bilo dok nije uvedena rezervacija sjedišta, da bi ovog puta zauzeli jedno od prvih 90 mesta na čekiranju koja garantuju unošenje torbe u kabinu.

Oni koji to ne budu uspjeli moraće da se tokom leta pozdrave sa svojom torbom, ali za to neće morati da plate. Oni čija torba, pak bude veća ili teža od maksimalno propisanih dimenzija će morati da doplate penal od 50 eura (ili 50 funti) i njihova torba će putovati kao predati prtljag.

Jedino što u Rajaneru izgleda nisu uzimali u obzir je to da ljudi u ručnom prtljagu obično nose vrijedne stvari koje ne žele da im nestanu ili se oštete tokom utovara ili tokom transporta avionom.

Novo check-in pravilo

U prilog ljutnji putnika Rajaner je uveo i novo pravilo za online prijavu za let (check-in). Prema novom putnici se mogu čekirati online samo u vremenskom okviru od sedam dana prije putovanja umjesto 14 kako je ranije bilo moguće. Ako to ne urade ili zaborave da odštampaju svoju boarding kartu (ili je izgube) na aerodromu moraće da plate kaznu od 70 eura. Putnici koji unaprijed rezervišu sjedište u avionu po cijeni od 10 eura imaće mogućnost da se čekiraju za let i do mjesec dana pred put. Veliki broj putnika koji kupuje karte u poslednjem trenutku se odmah i čekira. Svi oni koji budu kupili karte u drugoj nedelji do leta sada će imati i rizik da zaborave da se kroz nekoliko dana naknadno čekiraju. Putnici smatraju da je ovo pravilo samo još jedna od “navlakuša” Rajaner kojom želi da ostvari dodatnu zaradu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *