Hartman: Kinezi će zamijeniti sve evropske kompanije!

Dodajte komentar

Predsjednik Asocijacije evropskog biznisa u Rusiji Rajner Hartman upozorava da su kineski investitori spremni da zamijene sve evropske kompanije u Rusiji, ukoliko EU uvede sankcije Moskvi.

„Čuo sam da su visoko-tehnološke kineske kompanije spremne da uđu i zamijene kompanije kao što su `Alstom`, `Simens`, `BASf` i `Bayer`. To je nevjerovatno“, navodi Hartman.

On precizira da su Kinezi spremni da poslovno potpuno uđu u Rusiju ukoliko evropske kompanije zbog sankcija ili na druge načine budu izbačene iz Rusije.

Otkako je izbila kriza u Ukrajini, tj. otkako su počele prijetnje da će Rusiji biti uvedene ekonomske sankcije, sve je očigledniji raskol između političara i biznismena u Evropi, naročito u najvećoj evropskoj ekonomiji Njemačkoj.

Hartman upozorava da su evropski investitori, koji su ostvarili veliki uspjeh u Rusiji, postali „taoci neodgovornosti onih koji donose političke odluke“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Sankcije prema Rusiji pokazuju kratkovidnost evropskih zastupnika i pojedinih vlada. Oni imaju period od četiri godine na vlasti, a tada odlaze ili bivaju ponovno birani, ali mi, investitori, ostajemo“ – napominje Hartman.

On ističe da su poslovni ljudi pod velikim pritiskom svojih vlada te da su zbog toga neki u zadnji čas odlučili da, ipak, ne dođu na Ekonomski forum u Sankt Petersburg.

„Začudio me tako snažan uticaj Brisela na investitore“, navodi Hartman.

Kina će, kako tvrdi Hartman za „Rusiju danas“, imati veliku korist zbog širenja na cijelo rusko tržište, popunjavajući poslovni vakuum koji će ostati nakon eventualnog povlačenja evropskih kompanija.

Ekonomski analitičari procjenjuju da Rusija nije voljna da prekine poslovne odnose sa ostatkom Evrope, ali je prebacivanje fokusa sa Zapada na Istok itekako kredibilan „plan B“, koji je Moskva, u određenoj mjeri, već počela da realizuje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *