Deponenti kiparskih banaka tuže ECB i Evropsku komisiju

Dodajte komentar

Deponenti kiparskih banaka tužili su Evropsku centralnu banku (ECB) i Evropsku komisiju (EK) zbog toga što su ih stavile “na prvu liniju fronta” u okviru prošlogodišnjeg međunarodnog paketa pomoći za krizom pogođenu mediteransku državu.

Štediše su podnijele četiri tužbe zahtijevajući kompenzaciju zbog gubitaka na depozitima u Banci Kipra i Kiparskoj narodnoj banci, piše grčki dnevnik Katimerini.

ECB i EK uskratile su su štedišama pristup njihovom novcu i grubo premašile svoja ovlašćenja, navodi se u tužbama, u kojima se osporavaju i restrikcije koje sprečavaju deponente da podignu svoja sredstva i prebace ih u sigurnije banke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U martu prošle godine, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond pristali su da Kipru pozajme 10 milijardi eura, pod uslovom da ta zemlja ugasi drugu po veličini banku, uz gubitke na depozitima većim od 100.000 eura, u cilju smanjenja bankarskog sektora.

Tužbe su podnijete Opštem sudu EU, koji je dio Suda pravde EU, a štediše nisu precizirale koliko su novca izgubile zbog takozvanog “šišanja” depozita.

ECB i EK nisu željele da komentarišu tužbe, jer su slučajevi u toku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *