Na pomolu Evroazijski savez

Dodajte komentar

Lideri Rusije, Bjelorusije i Kazahstana planiraju da, na redovnoj sjednici Vrhovnog evroazijskog ekonomskog savjeta, u četvrtak u Astani, potpišu sporazum o Evroazijskom ekonomskom savezu, koji će stupiti na snagu 1. januara 2015. godine.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, osnivanje Saveza uvodi zemlje-učesnice na najviši nivo integracija.

Tri zemlje se obavezuju da garantuju slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage. Realizovaće se usklađena politika u ključnim sektorima, energetici, industriji, poljoprivredi i saobraćaju.

Na taj način završiće se formiranje najvećeg zajedničkog tržišta, od 170 miliona ljudi, na teritoriji Zajednice Nezavisnih država, koji će postati moćan centar ekonomskog razvoja, ističe se u saopštenju Kremlja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tokom pregovora očekuje se razmatranje praktičnih aspekata funkcionisanja Carinske unije i zajedničkog ekonomskog prostora.

Biće razmotrena pitanja proširenja sastava učesnika evroazijskih ekonomskih integracija, među kojima i pristupanje Jermenije i priprema “karte puta” za prilagođavanje zakonodavstva Kirgizije pravnom okviru Carinske unije i zajedničkog ekonomskog prostora, saopšteno je u Kremlju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *